Начало Перник Общество Кметът на Драгичево Виктор Викторов: Насилието над животните отдавна е забранено

Кметът на Драгичево Виктор Викторов: Насилието над животните отдавна е забранено

705

Във вестник „Телеграф“ от 14.02.2018г. бе публикувана статия, базирана на няколко снимки от честването на Тодоровден, публикувани в рубриката „Моята новина“на сайта на Нова телевизия. За съжаление освен снимките, всичко останало е грозна лъжа и съчинение на „автор“, който дори не е поставил име под статията си. Въпросният „журналист“ от „Телеграф“си е позволил да напише потресаващо съчинение по картинка, вкарвайки много фантазия, лъжи и обиди. Във връзка с публикуваните материали в някои медии, смятам, че е редно да отговоря публично на отправените клевети. Като кмет на с. Драгичево смятам, че е недопустимо да мълча и да не защитя себе си и жителите на селото, хората, които полагат усилия за запазване на традициите и хората, които идват да уважат празника всяка година.

Тодоровден се отбелязва ежегодно както в Драгичево, така и в цяла България. Жителите на Драгичево, техните гости и репортерите, които са присъствали през годините на празника знаят, че той започва с фолклорна програма и Водосвет за здравето на конете. Продължава със състезания в две категории: гонки и теглене. В категория теглене участват коне, които се отглеждат с цел – работа в трудно достъпни райони. Животните в състезанието теглят товар с тегло до 400кг. Конете се подканят единствено с поводите и викове от водача. НАСИЛИЕТО И ТОРМОЗА НАД ЖИВОТНИТЕ ОТДАВНА Е ЗАБРАНЕН. Тодоровден е празник на който, веднъж в годината, всеки стопанин на ездитен или товарен кон иска да покаже красивото и силно животно, което отглежда. Победителите във всяка категория получават грамота, купа и награда. Необяснимо е какво би накарало някой да напише такава статия, освен да търси сензация в духа на наболялата тема с насилие над животни.

Жалкото е, че хора, наричащи себе си журналисти си позволяват да пишат подобни съчинени „сензации“. Още по жалко е, че има издатели, който публикуват подобна измислица, която смятам дори да не обсъждам. Очаквам в.“Телеграф“ да предостави доказателства по отношение на твърденията в статията или да публикува на същата страница и в същия размер, извинение и опровержение. Като кмет съм длъжен да пазя традициите и да защитавам интересите на жителите на селото. Благодаря на всички за подкрепата.

Виктор Викторов