Начало Политика Кметът на Рударци предлага: Част от парите, които постъпват от определено населено...

Кметът на Рударци предлага: Част от парите, които постъпват от определено населено място, да се влагат в благоустрояването на същото селище

56

Кметове от Пернишко подкрепят исканията на колегите си от цялата страна за въвеждане на законови промени, с които кметовете на общини да бъдат задължени да изпълняват на 100 % бюджетите на малките населени места. Инициативната група беше приета от министъра на финансите, който пое ангажимент за създаване на работна група с участието на депутати от регионалната и бюджетната парламентарни комисии. Кметовете настояват законът да гарантира, че предвидените средства за малките населени места ще отиват по предназначение до последния лев, а не, както досега, между 70 и 80 %. Подкрепям напълно исканията на колегите си, заяви кметът на Рударци Богдан Богданов. Той неведнъж е обръщал внимание на противоречието, че кметове, пряко избирани от населението, нямат никакви правомощия и не могат да приоритизират проблемите на населеното място. Селото нашумя в социалните мрежи и национален ефир с това, че живущи в „Кало“ сами запълниха дупките по улицата си, макар ремонтът й да е заложен в капиталовите разходи на общината. Според Богданов, хората нямат доверие и сигурност, че ремонтът наистина ще се извърши, а той не може да им даде гаранция. Авторитетът на кмета олеква, когато хората сами запретват ръкави, за да решат належащите си проблеми. Богданов предлага и част от средствата, които постъпват в общинската хазна от данъкоплатците от определено населено място, да се влагат в благоустрояването на същото селище.
Инициаторите на промените бяха приети от министъра на финансите, който пое ангажимент за създаване на работна група с участието на депутати от регионалната и бюджетната парламентарни комисии.

Сподели
Предишна статияТим от Трета лига задълбочи кризата в Миньор (Перник)
Следваща статияХристо Янев отново пое „Миньор“