Начало Перник Общество Кой успя да извади богоявленския кръст в пернишко? (Снимки)

Кой успя да извади богоявленския кръст в пернишко? (Снимки)

520

Смели мъже и млади момчета се хвърлиха за богоявленския кръст в няколко пнаселени места в Пернишко. 14-годишният Йордан Йорданов извади светия кръст от водите на реката в с. Кладница по време на традиционния ритуал по случай празника Богоявление. Адриян Валентинов Стоянов на 12г., най малкия участник извади кръста от ледените води в село Драгичево.Владимир Владимиров път се пребори за кръста в град Батановци.
Въпреки студеното време юнаците, готови да влезнат в ледените води, не се оплакваха от ниските температури и показаха, че не се страхуват от студа.
На 6 януари във всички епархии на Българската православна църква се чества един от най-големите християнски празници Йордановден (Богоявление). На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.
Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярването гласи, че тази нощ спира водата, пречиства се и придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.
За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична църковна служба свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят, въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година.

Сподели
Предишна статияIn memoriam: Кой беше Хенри Ван дер Кроон
Следваща статияРаботилница на сувенири, посветени на „Сурва“, отваря врати в „Мошино“