Начало Политика Колекционерска изложба гостува в най- голямата галерия в Перник

Колекционерска изложба гостува в най- голямата галерия в Перник

12

Държавен архив – Перник и Художествена галерия- Перник представят пред публика колекцията от картини и колекционерски мечове на Юри Георгиев- директор на полицията в Перник в периода 2001- 2004 година. В пълния й вид колекцията е била предоставена на пернишкия архив от семейството на Георгиев след неговата смърт. Тя е експонирана в галерия „Любен Гайдаров“ и ще остане там до 15 август.
Колекцията съдържа картини на Иван Яхнаджиев, Златка Дъбова и Ангел Иванов, както и на едно цяло поколение пернишки художници, разказа директорът на Държавен архив – Перник Станислава Георгиева. Общият брой на експонатите е 31. Сред тях има пластики и икони на Св. Георги, на Св. Богородица, Исус Христос, св. Архангел Михаил по оригинали от 16 и 17 век. Интерес представляват колекционерски мечове. Те са с автографи от авторите и са подарени на Юри Георгиев по повод 50- годишният му юбилей. Има реплики на меча на хан Кубрат, Самурайски меч, на Ричард Лъвското сърце, офицерска пехотна сабя от периода на Първата световна война с инкрустиран герб на Руската федерация
Юри Георгиев е известен на обществеността в Перник. Той е заемал различни ръководни постове в системата на МВР, работил е в ДАНС, бил е и данъчен инспектор. Членувал е в Клуба на културните дейци и в Клуба на интелигенцията. При предаването на колекцията семейството е поставило условие при поискване от национални и регионални галерии, тя да бъде предоставяна, каза Георгиева. Колекцията е била номинирана и избрана за най-ценно дарение за 2019 година, а поводът за настоящата изложба е 65-годишнината от рождението на Юри Георгиев.