Начало Отдих Любопитно Край! Смяната на времето в Европа се отменя

Край! Смяната на времето в Европа се отменя

253
Смяната на времето ще бъде премахната. Всяка държава-членка ще реши сама кое часово време да приеме – зимното или лятното. Това заяви в реч пред евродепутатите председателят на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер. Той беше категоричен, че в бъдеще стрелките на часовниците в Европейския съюз няма да се сменят два пъти в годината.
Наскоро Европейската комисия направи онлайн допитване до гражданите на страните-членки. Според тях най-голям процент желаещи да бъде отменена сегашната практика има във Финландия и Полша (и двете по 95%), а най-малък – в Гърция (44%).
Осемдесет и четири процента от българите искат да се сложи край на смяната на времето два пъти в годината.
Средно за ЕС 84% от отговорилите предпочитат да бъде прекратено преместването на часовниците два пъти годишно. Консултацията се проведе между 4 юли и 16 август 2018 г., получи 4,6 милиона отговора от всичките 28 държави членки – най-големият брой отговори, получаван някога при обществена консултация на Комисията.

Въпросът стана особено актуален, след като няколко държави от ЕС (Литва, Финландия и Естония) поискаха съюзът да отмени практиката. В началото на февруари Европейският парламент настоя да се направи задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо. Евродепутатите отбелязаха, че множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве.