Начало Политика Манастирът край Кладница отбеляза двоен празник

Манастирът край Кладница отбеляза двоен празник

4

С празнична света литургия отбеляза храмовия си празник и 180 години от възстановяването си манастирът „Св. Николай“ край пернишкото село Кладница, съобщи и.д. игумен на манастира отец Орлин Алексиев.
Честванията на празника са започнали снощи с вечерно богослужение, оглавено от Белоградчишкия епископ Поликарп, а днес по традиция след литургията, на дошлите за празника миряни е раздаден рибен курбан за здраве.
Манастирът води началото си от Второто българско царство. В миналото е бил част от т. нар. Софийско светогорие. Възстановяването му е започнало през 1841 година благодарение на Спас Бурнов от село Мърчаево и с дарения от местни жители. По време на националноосвободителните борби Кладнишкият манастир е дал подслон на Дончо войвода и четата му. Тук са намирали убежище и много възрожденски дейци.
Манастирът край Кладница е паметник на културата. Той е действащ, състои се от старинна църква и съхранени жилищни и стопански сгради. Преди две години църквата е ремонтирана, а част от стенописите са реставрирани. Направени са нов навес и камбанария.

Избори 2021
Decorr