Начало България Мащабно изследване за сравнението между ефекта от Астра Зенека и Пфайзер след...

Мащабно изследване за сравнението между ефекта от Астра Зенека и Пфайзер след 1 доза

249

✅ 28-34 дни след първата доза ваксината на Астра Зенека е 94% ефективна срещу хоспитализация.

✅ 28-34 дни след първата доза ваксината на Пфайзер е 85% ефективна срещу хоспитализация.

🔴 Учени от Университета в Единбург и Здравната агенция на Шотландия анализират данните от ваксинирани хора с Пфайзер и с Астра Зенека в страната.

✅ При 80+ годишните средната ефективност от прилагане и на двата вида ваксини в тази кохорта е 81% срещу хоспитализации, като най-висока е тя след 28+ дни.

🔴 В изследването по-голяма част от участниците над 80 години са били ваксинирани именно с Астра Зенека, а най-много с Пфайзер са тези под 65 години.

🔴 Изследването е направено на база данни сред цялото население от 5,4 млн. души, от които 1,14 милиона ваксинирани в Шотландия между периода 8 декември и 15 февруари. Подлежи да премине peer-review. Учените са сравнявали хора, които са получили ваксината с подходяща група, които не са.

✅ Според това проучване Астра е по-ефективна от Пфайзер (при само 1 доза) при предотвратяване на хоспитализации (съответно и на тежко протичане). Това не е голяма изненада с оглед, че и данните от клиничните проучвания на двете ваксини показват – при Пфайзер има ефективност от 90% срещу тежко протичане, а Астра 100% (малко известен факт за предимствата на Астра).

✅ Това е поредното изследване, което доказва огромната ефективност на ваксините дори само след първа доза (разбира се, достатъчно време след нейното поставяне), а и със сигурност втората доза трябва да бъде сложена (поне при непреболедувалите, а за тях Израел ще слага само 1), за да имаш още по-добър и най-вече по-стабилен във времето имунитет (поне според наличните данни към момента). П.П. Интересно е, че ровейки се в суровите данни, според това изследване забелязах, че след 34-тия ден средният процент на ефективността срещу хоспитализация при Астра Зенека започва да пада и стига до 68%. При Пфайзер нямаме данни за ефективността от 1 доза от 35-ден нататък в това изследване. Това изследване трябва да се вземе предвид при определянето на кога да се дава втората доза при Астра Зенека с оглед и другите изследвания, че след около 3 месеца при добавяне обаче на втората доза, ефективността е най-добра (както и при анализа на оценка на рисковете в периода между 2-те дози). Т.е. тук границата е много тънка – реално евентуално след 4-тата седмица ефективността на ваксината срещу хоспитализация (поне според данните от тук) започва леко да намалява, НО според други проучвания, ако в този момент сложиш втора доза, то сумарна ефективност (след 2-те дози) ще е по-ниска от тази, ако изчакаш още 4-5 седмици. Т.е. дългосрочният ефект от забавянето ще е по-силен, но има значение това върху риска между 4-та и 10-та седмица.

Източник: https://www.ed.ac.uk/files/atoms/files/scotland_firstvaccinedata_preprint.pdf

Избори 2021
Decorr