Начало Отдих Любопитно Мечка вилнее из Пернишко

Мечка вилнее из Пернишко

293

Служители на „Държавно ловно стопанство Витошко-Студена” помагат на жители от пернишкото с. Чуйпетлово да опазят пчелните си кошери, пострадали след множество нападения от млада мечка. Днес от ловното стопанство предприеха действия и със собствен труд и за своя сметка монтираха електропастири около кошерите в двора на възрастна жена. За това съобщи директорът на териториалното поделение на Югозападното държавно предприятие инж. Драгомир Пенчев.

След подадени сигнали за зачестили набези на пчелни семейства в селото са извършени проверки от „ДЛС Витошко-Студена” и РИОСВ – София. Установено е, че са нанесени щети на 15 кошера с пчелни семейства. Ловните специалисти извършват денонощни наблюдения с фотокапани, за да проследят дали набезите на мечката ще продължат.

Мечките са част от екосистемата на Витоша, припомнят от ловното стопанство. По техни наблюдения и на база заснетото от фотокапаните към момента броят на животните в планината е над 15, като числеността им ежегодно се увеличава. Ежедневно специалистите от „ДЛС Витошко-Студена” подхранват горските обитатели, като на 35 места има поставени хранилки с царевица и гранулиран фураж. Над 150 тона фураж годишно се използва за изхранване на благородни елени, сърни, муфлони, лопатари и мечки.

Сподели
Предишна статияЦената на природния газ с 20% нагоре от днес
Следваща статияПП ГЕРБ – Перник се поклони пред подвига на великия революционер и поет Христо Ботев