Начало Политика Министър Вълчев разкри как ще започне учебната година

Министър Вълчев разкри как ще започне учебната година

46

В интервю пред бТВ министърът на образованието Красимир Вълчев разкри подробности около последните мерки, които ще бъдат взети през новата учебна година.
Повече от 80% от родителите искат децата им да посещават учебните заведения.

Новите мерки за децата в училище са да носят маски в общите части задължително, а в класните стаи – не.

Вълчев обясни, че за тези, които имат притеснения, ще се изготвят механизми и те няма да са длъжни да пускат децата си в класните стаи

Първите класове и 8 клас да са на двора сме препоръчали, разбира се и другите могат да дойдат, но е по-добре да са в намален състав, може да има и мини чествания в класните стаи, допълни Вълчев.

Предвидени са и резервни учители – привлечени най-вече са студенти по педагогика и хора от други области. Министърът призна, че това ще е едно от големите предизвикателства особено когато няма как да се тестват всички преподаватели.

Децата, които имат здравословни проблеми като астма, с документ от лекар няма да се налага да носят маски, но ще трябва да са по-рядко в общите части. Вълчев заяви и че санкции за неносене на предпазни средства няма да се отправят към родителите, а към децата, като най-рестриктивната ще е преместване в друго училище.