Начало Перник Общество Модерна система за управление на отпадъците беше представена в Община Перник

Модерна система за управление на отпадъците беше представена в Община Перник

37

Модерна софтуерна италианска програма за управление на отпадъци беше представена в Община Перник. С новите технологии се запозна кметът Вяра Церовска , нейният заместник Владислав Караилиев, експерти и представите на почистващи фирми.
Връзката за партньорство с италианската фирма става по време на изложението в град Римини, Италия, в което участват и представители на общинската администрация. По време на презентацията присъства и директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева, която сподели добри практики в работата и контрола на отпадъците.
„Надявам се скоро в Перник да имаме по-добри възможности , за да поддържаме града чист, подреден така, както трябва. Разбира се , че има твърде много, което предстои да направим , дано сме в правилната насока и усилията ни да доведат до реално по-добро подреждане и управление на нашия град, сподели кметът Вяра Церовска и изрази надежда тази среща да бъде полезна за всички представителите на Община Перник и фирми.
За функциите на системата и контролът на събирането на отпадъците и бяха подробно описани от Андреа Паскуале, който е мениджър на италианската фирма производител „Инова Амвиенте“.
С прилагането на новата софтуерната система всяко домакинство ще плаща такса спрямо отпадъка, който отделя на принципа „Плащам толкова, колкото цапам“.
Новата система е въведена в много общини в Южна Италия, в момента се водят още разговори в София и Бургас.