Начало Перник Общество МРРБ даде зелена светлина за строителството на пътен възел „Марина бара“

МРРБ даде зелена светлина за строителството на пътен възел „Марина бара“

81

Министър Аврамова даде „зелена светлина“ за строителството на пътна връзка „Марина бара“ в Перник

Кметът Вяра Церовска предостави готов проект за изграждане на пътното съоръжение, което ще облекчи значително трафика в града

Днес на официална церемония в Министерството на регионалното развитие и благоустройството кметът на oбщина Перник д-р Вяра Церовска връчи на министър инж. Петя Аврамова проектът за изграждането на нова отбивка по скоростната магистрала при пътен възел „Марина бара“ в града. На срещата присъства и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Георги Терзийски.

Проектът е чакан от жителите на Перник вече 20 години. С него ще бъде направена трета отбивка на околовръстния път на град Перник, която ще даде възможност на пътникопотока да влиза по-бързо към централната градска част. Досега това ставаше само на две места – в началото на кв. „Изток“ и при кв. „Хумни дол“. Проектът за пътния възел е на стойност 894 000 лева с ДДС и включва строителство на пътна отсечка с дължина 150 м, втори коловоз по ЖП линията София – Радомир и укрепителни дейности.

Министър Аврамова каза, че лично се е убедила в необходимостта от изграждането на тази пътна връзка, която ще улесни изключително много жителите и гостите на Перник. Тя напомни, че сумата е залегнала в бюджета на АПИ за 2019. Предстои в най-скоро време да стартира процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител. Следващата седмица община Перник и АПИ ще подпишат споразумение за изграждане на отсечката, като Общината осигурява проекта и терена, а пътната агенция ще финансира самото строителство.

Кметът на община Перник д-р Вяра Церовска коментира, че с реализацията на пътната връзка трафикът ще се облекчи значително. Тя информира, че според данните от трафик камерите ежедневно между София и Перник пътуват 27 000 превозни средства, което налага мерки за намаляване напрежението на входовете на града. Тя благодари на министър Аврамова и Георги Терзийски за спазеният ангажимент към Перник.

Кметът на общината информира още, че е финализирана обществената поръчка за избор на изпълнител за ремонта на пътя Драгичево-Рударци- Кладница, където живеят около 8000 жители на София , както 1500 души местно население. В проект са и две нови кръгови кръстовища при входа на Перник от АМ „Люлин“.