Начало Перник Навършиха се 90 години от създаването на първия работнически спортен клуб в...

Навършиха се 90 години от създаването на първия работнически спортен клуб в Перник

15

Преди 90 години е създаден първият работнически спортен клуб в Перник, съобщава местният „Държавен архив“. Той е носел името „Светкавица“, като началото му поставили през май 1932 г. двадесетина млади работници и ученици от кварталите „Хумни дол“, „Куциян“, „Димова махала“ и „Маерица“ на сбирка в местната планина Голо бърдо.

Учредители на клуба са Пенчо Асенов, Миленко Тодоров, Александър Асенов, Павел Сотиров (генерала), Стефан Димов, Стоян Павлов, Димитър Стоянов. Първите спортни игрища са табаните около кварталите „Бели брег“, „Хумни дол“, „Куциян“ и ливадата при кв. „Маерица“, а водите на река Струма се ползват за баня и душ.

В спортен клуб „Светкавица“ се развиват спортни дисциплини като футбол, волейбол и лека атлетика. Съществува паралелно със СК „Кракра”, но за разлика от първия, не е член на БНСФ, а на Софийски спортен съюз. Това е и причина за редовно провежданите спортни срещи с работнически отбори от София.

На 24 май 1934 г., по-случай празника на Софийския спортен съюз, в разгара на празненството в местността „Булина ливада“ цивилна и униформена полиция обгражда игрище „Ботев“ и нанася масови побоища и арести на младежите. От този момент СК „Светкавица“ е разформирован.

Две години след този случай на 3 май 1936 г. е основан Спортен клуб „Бенковски”, като приемник и продължител на традициите на „Светкавица“. Той съществува до 1940 г.

В края на 1941 г. е сформиран Спортен клуб „Железничарски спортен клуб“, а по-късно е възстановен и СК „Бенковски”. През 1946 г., по инициатива на двете ръководства, клубовете се обединяват, създавайки първото дружество за физкултура и спорт в Перник под името СК „Рудничар”. Дружеството носи последователно имената: „Републиканец – 46“, „Рудничар“, „Торпедо“, а от 1952 г. – „Миньор”, който се явява законен наследник и продължител на физкултурното движение в Перник.

източник: https://www.bta.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Сподели
Предишна статияФутболистът Георги Йорданов-Ярето е удостоен посмъртно с почетна значка на Перник
Следваща статияДенислав Захариев е новият председател на Общинския съвет в Перник