Начало Отдих Любопитно Най-големите владетели в родната история

Най-големите владетели в родната история

588

България е страната с много велики владетели. Ние избрахме нашия Топ 10  най-великите владетели на България.
Владетелите са избирани по принос и политическо време и събития. Значимост на дела и победи.

10.Княз Александър Батенберг

Alexander Батемберг

Първият български владетел след освобождението . Поради тази причина той на мира място в нашата класация Топ 10  най-великите владетели на България. Той е роден на 5 април 1857  във Верона Италия. На 26 юни 1878 година полага клетва

Най-значимото събитие по време на неговото управление е съединението на Княжество България с Източна Румелия и войната на България и Сърбия.  Тези три факта поставят  Княз Александър Батенберг на десетото място

9.Цар Иван Шишман

ИВАН-ШИШМАН

Цар Иван Шишман намира място в нашата класация с факта, че той е последният владетел на България преди падането ни под Турско робство.  Шишман застава на трона през 1371. Той води интересна политика, но не успява да обедини България и това довежда до нейната гибел през 1396 година.  Иван Шивман умира на 3-ти юни 1395 г. в Никопол.

8.Цар Самуил

Цар Самуил

Цар Самуил управлява България от 997 до 1014 година когато умира от сърдечен удар. Неговото управление е белязано от непрекъсната война с Византия. По време на Цар Самуил България е най-голяма по територия. Той е владетеля оказал изключителна съпротива на Византия с което е спрял евентуалното и разпространение отвъд границите на завладяната България.

7.Цар Калоян

kaloqn

Цар Калоян управлява в периода 1197-1207. По време на неговото управление България става отново фактор в Европа. Освен многото войни водени от Калоян. За него може да се каже, че е и добър дипломат. Той води изключителна кореспонденция с папата. Най-голямата победа на Калоян е над кръстоносците завладели Константинопол. Той нанася поражение над армия смятана за непобедима до тогава.

6.Хан Тервел

хан тервел

През 717 година Хан Тервел побеждава Арабския халифат пред стените на Констатинопол. За тази му победа той е обявен за спасител на Европа. До 19 век той е бил най-уважавания български владетел в цяла Европа

5.Хан Крум

Хан Крум

Хан Крум управлява  803-814. Той превръща България във Велика сила. В неговото управление най-най бележитите му успехи са унищожението на Аварския Хаганат и Победата над Никифор. С тези два акта той заслужава място в нашата класация Топ 10  най-великите владетели на България

4.Иван Асен II

ижан асен 2

Той управлява в периода 1218 – 1241 година.Иван Асен II е най-добрия дипломат в историята на България. По време на неговото управление мирът е с продължителен характер. Част от териториалните разширения на България са благодарение на водената от него политика на бракове. Най-голямата му военна победа е над Епирското Деспотство смятано за най-могъщата държава на Балканите по това време.  Той присъединява най-много територии със само една значителна битка.

3.Цар Борис Покръстител

свети-княз-борис-

Най-великото ми дело е покръстването на България и превръщането на всички обитаващи Българските земи в Българи. По негово време е създадена и азбуката. Той дава изключителен старт на сина му Цар Симеон да постигне целите си.

2.Цар Симеон

цар симеон

Цар Симеон управлява България 893 до 927 година. Неговото управление е наречено „Златен век“ . България е в небивал подем във всяко едно отношение. Културно, военно, просветно и тн. Симеон разгромява няколко пъти Византия и се меси директно във вътрешните работи на империята.

1.Хан Аспарух

хан аспарух

Хан Аспарух основава днешна България през 681 година. Той управлява в периода 681 до 701 година като укрепва държавата, прави я фактор с който Визнтия трябва да се съобразява. Хан Аспарух побеждава Византия и отнема част от териториите и. Ако не беше Хан Аспарух  нямаше да има България затова той е избран за номер 1 в нашата класация Топ 10  най-великите владетели на България.

Избори 2021
Decorr