Начало Отдих Любопитно Най-редките и скъпи ретро автомобили

Най-редките и скъпи ретро автомобили

891

Знаете ли кои са най-редките и скъпи ретро автомобили ? В следващите редове ще ви представим 1o-те автомобила, които имат изключителна колекционерска стойност и респективно доста висока цена.

10. 1969 ZL1 Camaro – $ 1 млн .

CamStancePhotography.com

Считана за един от най-стилните модели Камаро, колата е произведена в периода 1967-1969 година. Този масъл кар (muscle car) е доста желан от колекционерите и последния продаден такъв е с цена 1 милион долара, а колата отива при горд собственик от САЩ.

9. Tucker ’48 – $ 1.2 млн.

Tucker

Колата носи името на създателя си (Престън Тъкър) и годината на производство – 1948 година. Компанията на Тъкър успява да произведе само 51 бройки преди да фалира. Банкрутът на компанията се дължал на шумно разследване на автомобилопроизводителя относно неуредици и измами на стоковата борса. Въпреки, че Тъкър бил оправдан, компанията му никога не възвърнала доверието на клиентите и така моделът му от 48-ма остава доста рядък и изключително ценен.

8. Aston Martin Bulldog – $ 1.3 млн.

aston-martin-bulldog

Този Астън има доста чудноват дизайн. Доста хора го оприличават на ДеЛориътна от „Завръщане в бъдещето“, най-вече заради вратите му. Първоначално моделът е трябвало да бъде произведен в 25 бройки, но на пазара излиза само една, която бива част от телевизионния сериал „Д-р Кой“. Характеристиките на колата са впечатляващи – 5,3 л. двигател, 600 к.с. и доста електроника за времето си.

7. Mercedes 300SL Gullwing – $ 1.5 млн.

най-редките и скъпи ретро автомобили

Моделът е твърде необичаен за Мерцедес. Произведен през 1954 година, с доста иновативен за времето си дизайн и т.нар. врати-крила. Двуместното купе е най-бързата кола за времето си, като развива умопомрачителните за тогава 160 мили / час. Истински хит в Америка през 60-те и 70-те, а преди няколко години богат американец закупи 300SL за милион и половина долара.

6. Talbot Lago Grand Sport – $ 2.5 млн.

Тalbot-Lago

Талбот вече не произвежда коли, но е компания с интересна история. Създадена през 1903 година, автомобилопроизводителя обявява банкрут няколко пъти, като бива закупен от Крайслер, Пежо и други компании. В крайна сметка Талбот не успява да се задържи на пазара и преустановява дейност. Има един модел, който е истинско бижу за колекционерите и това е Lago Grand Sport. Само 12 бройки са произведени от състезателния автомобил, като най-скъпия от тях беше продаден за 2.5 милиона долара.

5. Porsche 916 – $ 3 млн.

Porshe 916

Всички сме запознати с легендарното Поще 911, но за модела 916 малцина могат да кажат нещо. 916-ката е най-редкия модел на Порше (само 11 бройки са пуснати на пазара през 1972 година). От тези 11 бройки само една е прекосила Атлантика и днес се намира в Автомобилния музей в Атланта. Проектът бил неуспешен заради високата си цена – 14 000$, които за времето си били цяло състояние. Все пак 916 било най-бързото Порше за времето си (140 мили в час).

4. Oldsmobile F-88 – $ 3.5 млн.

F88

Моделът се появява на бял свят през 1954 година. Въпреки, че не е рядък автомобил, F-88 се смята за колекционерска гордост и цената му е наистина висока. Този кабриолет идва с 250 к.с., V8 двигател и класическа визия за 60-те. Преди 3 години анонимен милионер закупува от аукцион в САЩ F-88 за колосалната сума от 3,5 млн долара.

3. Ferrari 250 GT Spyder Convertible – $ 10 млн.

Ferarri 259

Само 1 модел от това великолепно Ферари кабрио е произведен, което автоматично го прави най-редкия модел на италианския производител. Горд първи и единствен собственик на кабриолета е Боб Лий, който го закупува през 1956 година. Специалисти определят цената на автомобила приблизително на 10 милиона долара.

2. Helica de Leyat – $ 20 млн.

най-редките автомобили в света

Доста от вас биха се учудили, че това подобие на автомобил струва 20 милиона долара. Моделът е произведен във Франция, през далечната 1921 година в едва 30 екземпляра. Французите наричат Helica „Самолетът без крила“. Самолетоподобната кола развивала умопомрачаващите за времето си 106 мили в час. Днес са останали само 5 функциониращи модела, като цената им се изчислява на около 20 милиона долара.

1. Rolls-Royce 15 hp – $35 млн.

Rolls

Първият модел на Ролс-Ройс, произведен през 1904 година. Стойността му за колекционерите е безценна, а тази в долари е 35 милиона. От 6-те бройки произведени, само една съществува днес, бъдейки една от най-старите действащи коли в света.