Начало Отдих Любопитно Най-скъпите сватби в света

Най-скъпите сватби в света

101
Днес, все по-малко двойки се решава да минат под венчило. Въпреки това, тези които предприемат тази стъпка знаят, че организацията на сватбата коства много нерви, планиране и най-вече пари.

За най-богатите обаче понякога няма лимит в харченето на средства и в следващите редове ще ви представим 5-те най-скъпи сватби досега в света.


5. Ваниш Миттал и Амит Бхатия.: 58 милиона долара

Родителите на Ваниш показаха на света какво е истински ориенталски лукс. И го направиха в Париж. Празненствата продължиха шест дни. Само от Индия 12 боинга транспортираха гостите, които бяха повече от хиляда. 600 стаи на хотел Le Grand Continental бяха наети за гостите.

На приземния етаж, превърнат в салон за красота, се предлагаха специално наети фризьори, гримьори и специалисти по обличане на сари. Всеки гост получи като подарък торбичка от Прада или Гучи с бижута .

Самата сватбена церемония се състоя в дворец в околностите на Париж, Во-ле-Виком, построен в средата на 17 век.

Младите бяха поздравени с фойерверки, изкуствен дъжд, символизиращ благословията на боговете на дъжда, и цветно изпълнение. Специална изненада за булката беше изпълнението на Кайли Миноуг – бащата специално покани любимата певица на дъщеря си.

Банкетът, разбира се, беше великолепен. Повече от пет хиляди бутилки шампанско Mouton Rothschild са били изпити, на обща стойност около милион и половина долара.

4. Мукеш Амбани и Аджай Пирамал: 100 милиона долара

И тази индийска сватба продължи 5 дни и нощи. За гостите, сред които бяха много известни холивудски и боливудски актьори и актриси. Специално за младоженцитге пя Бионсе и слуховете твърдят, че получила хонорар от 6 милиона долара за изпълнението си. Всички 2 хиляди гости бяха отведени до мястото на празнуване от 100 частни самолета. Гостите се настаниха в пет наети петзвездни хотела. В допълнение, за всеки гост бяха подготвени подаръци и диамантени гривни от Dolce & Gabbana.

3. Лейди Даяна Спенсър и принц Чарлз: 110 милиона долара

Тази кралска сватба се счита за най-скъпата сватба в света, а в пресата е наречена „сватбата на века“. Само за сигурността бяха похарчени 600 хиляди долара.

Роклята на принцеса Даяна беше украсена с 10 000 перли, бродирани на ръка, дантели и пайети и имаше шлейф дълъг почти осем метра / 25 фута/. Тоалетът е шит във шест фабрики и след това събран в едно в специално ателие. Обувките на булката също заслужават внимание. Те бяха направени от коприна и слонова кост и украсени със 132 перли и пайети. Отнели са пет месеца, за да бъдат изработени.

Сватбеният ден е обявен за национален празник в страната.

Руските милионери също не са за подценяване! Ето само няколко примера за руски сватби.

2. Лолита Авдолян и Гаспар Османов: 680 милиона долара

Още една от най-големите сватби на десетилетието се състоя през 2017 година. Говорим за сватбеното тържество на Гаспар Османов, чийто баща Алберт Авдолян беше 123-и в списъка на Forbes за същата година.

Явно бащата на Гаспар наистина искаше да надмине сватбата на Гуцериев по обхват. Тържеството се проведе в Лос Анджелис в залата, където ежегодно се връчват Оскарите. Затова празникът беше организиран под формата на награди „Оскар“.

Според списание Starhit на всички поканени гости са изпратени специални подаръчни пакетчета, които съдържат игрални чипове, скъпи химикалки от злато, щипки за пари и други делови материали. Но уловката в подаръците бяха статуетките „Оскар“. Също така, всеки подарък имаше златни пръчки с имената на младоженците.

Естествено, младоженецът не пестеше за хонорари на артистите, като покани на сватбата както руски, така и чуждестранни звезди от шоубизнеса. Общо над 810 хиляди долара бяха изразходвани за отдаване под наем на залата, носител на Оскар и за хонорарите на артистите.

Но въпреки невероятните разходи, според чуждестранни публикации, цената на тържеството не надхвърли 580 милиона долара. Така че Османов не би могъл да надмине цената на сватбата на Хадиджа и Саид Гуцериев.

1. Хадижа Ужахова и Саид Гуцериев: 1 милиард долара!

На сватбата на сина на ингушкия милиардер Михаил Гуцериев гостите забавляваха такива звезди като Дженифър Лопес,Стинг и Енрике Иглесиас.

Роклята за булката беше поръчана във Франция и тежеше 25 кг! Залата, в която се състоя тържеството, беше украсена с огромен брой свежи цветя (според експерти, такива композиции струват около 200 хиляди долара.

Събитието се състоя в ресторант Сафиса в Москва, а след това продължи в Лондон, където Елтън Джон и Бионсе пяха за младоженците и техните гости.

Според Дейли Мейл сватбата е струвала на предприемача и сина му малко над 1 милиард долара.