Начало Перник Общество На извънредно заседание на Общинския съвет днес беше приет бюджета на Община...

На извънредно заседание на Общинския съвет днес беше приет бюджета на Община Перник за 2018 година

91

На извънредно заседание на Общинския съвет днес беше приет бюджета на Община Перник за 2018 година. Неговата макрорамка е 58 330 760 лв.
По време на дебата кметът Вяра Церовска заяви пред местните законтоврци, че първата финансова година, в която изпълнението на приходите е над 90%, е 2017 година . Просрочените задължения през миналата година са били 21 млн. лв, към настоящия момент те са 16 млн. лв.
В рамките на сесията Вяра Церовска се мотивира и по отношение облигационния заем от 6 млн. лв, който предлага да вземе Общината.
„Лихвата, която е за периода от 2009 до 2014 г, когато са натрупани основните задължения към НАП е била 25%. Сега основният лихвен процент плюс десет пункта е лихвата, която ние трябва да плащаме към НАП за старите задължения. На практика разходите ни са основно затова, тъй като няма човек в залата, който да не е запознат как се развиват и какви са възможностите на Община Перник и какви са задълженията , които ние като цяло дължим“, коментира Церовска.
На сайта на Общината на 23 януари 2018 г са предложени начините на разпределяне на този облигационен заем, как да бъдат изразходвани, за което предстои обществено обсъждане , насрочено за 23 февруари.
Кметът Вяра Церовска беше категорична, че бюджетът е реален, а не кух бюджет. „Няма да си позволя да правя и да залагам големи разходи, за да се трупат допълнителни тежести на Общината – уточни още тя и допълни, че 36 000 000 са всички задължения на общината, от тях 16 000 000 са просрочените задължения , към доставчици сумата е 8 300 000.
По отношение на това как са разпределение средствата за второстепенните разпоредители кметът още в самото начало отбеляза – че те са недостатъчни , но са сравними със средствата, които са получавали досега.
„Имахме съображенията в промяната на минималната работна заплата в издръжката на кметствата, посочи Церовска.
Основният приоритет, който има Община Перник, е образованието .
„Това не се отнася по средствата, които са субсидирани , но е отразено и в отношението ни към поддържане на тези училища, които имат допълнителна общинска подкрепа от 90 хиляди, сега са заложени 150 хил. лв., с единствената цел учебните заведения в Рударци, Кладница, Дивотино, Ярджиловци и Драгичево да продължат да съществуват. Отделно от това въпреки Оздравителния план и незавидната финансова ситуация на Община Перник поддържаме културните институции, към тях също сме подходили с разбиране и повишаване на минималната работна заплата , увеличили сме средствата за спорта , което е видно в предложения бюджет. Към здравеопазването също имаме ясно отношение и факта , че общинското ни здравно заведение не натрупва задължения и получава редовно средства, говори за ясна политика“, конкретизира Вяра Церовска.