Начало Отдих Любопитно Невероятно интересни факти за Facebook

Невероятно интересни факти за Facebook

107

Фейсбук е най-голямата социална мрежа в света. Милиони хора всеки ден посещават сайта през РС, телефон или таблет. В следващите редове ще ви представим 10 малко известни факти за Фейсбук, които повечето от вас не подозират, че ги има.

10. Shortcut до профила на Марк

mark-zuckerberg

Марк Зъкърбърг е създателя на Фейсбук. Един от най-младите милиардери в света, той често излиза да говори за развитието на мрежата си и подобренията, които ни очакват. Ако решите да му потърсите профила, освен регулярната търсачка, може просто да напишете този адрес: www.facebook.com/4 и ще посетите директно Марк и неговия профил в социалката.

9. Ще получите пари, ако откриете бъгове

bug

Фейсбук ще ви даде пари, ако откриете слабости и бъгове в системата им. Няма регламентирана сума, но практиката им сочи, че сумата се върти около 5 000$ за доказана грешка от ваша страна. За специалистите програмисти е добро предизвикателство, нали ?

8. Myspace замалко да закупи Фейсбук

facebook-vs-myspace

Преди Фейсбук да стане най-популярната социална мрежа, имаше друга на върха – Myspace. Вече творението на Марк надмина многократно Myspace, но преди години те му предлагат 75$ за да придобият разрастващата се тогава Facebook. Сделка няма и това може би е най-важното решение на Зъкърбърг в управленческата му кариера.

7. „Awesome“ бутона

awesome button

Всички вече познават до болка бутона „Like“ във Фейсбук. Преди да се появи обаче е имало друг, който се е казвал awesome (прекрасно на англ.) С течение на времето обаче Марк Зъкърбърг решил, че този бутон не е подходящ и го заменил с „Like“.

6. Човека Facebook

thefacebook

Повечето от вас едва ли си спомнят за съществуването на логото Facebook Guy. Пикселизиран образ на Ал Пачино всъщност беше иконата и логото на фейсбук в самото начало, като разбира се вече отдавна не съществува.

5. Какво става с профила ни, ако умрем ?

facebook rip

Ако се случи така, че даден човек умре, то профилът му в мрежата остава. Ако някой негов близък знае паролата му, може да го деактивира или да се мемориализира т.е. да се отбележи кончината на въпросния човек и профилът му да се превърне във виртуален паметник. Фейсбук изтриват профила само ако представите смъртен акт на починалия.

4. Вниманието на тинейджърите към Фейсбук намалява

People are silhouetted as they pose with laptops in front of a screen projected with a Facebook logo, in this picture illustration taken in Zenica October 29, 2014. Facebook Inc warned on Tuesday of a dramatic increase in spending in 2015 and projected a slowdown in revenue growth this quarter, slicing a tenth off its market value. Facebook shares fell 7.7 percent in premarket trading the day after the social network announced an increase in spending in 2015 and projected a slowdown in revenue growth this quarter. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINABUSINESS LOGO - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY LOGO TPX IMAGES OF THE DAY)

В началото на 2016 година имаше изследване за възрастовите групи и тяхната активност във фейсбук. Специално за диапазона 13-18 години ясно се вижда отлива от интерес към мрежата и най-вече силно намаляване прекараното време в социалката. Тийновете се вълнуват повече от twitter, instagram и други, като разбира се данните са в световен мащаб.

3. Над 1,7 милиарда души ползват Фейсбук

facebookapp

Мрежата е толкова огромна, че всеки ден милиони хора се логват в акаунтите си. Месечно над 1,7 милиарда души влизат поне веднъж във Фейсбук, което е една огромна цифра, която се увеличава с 10% всяка година.

2. Пиратският език

fb-pirate-screenshot

Забелязали ли сте, че има опция езикът ви във Фейсбук да е Pirate English, т.е. пиратски английски. Доста интересно, нали ? За тези, които разбират езика на Шекспир, може да пробвате и да видите тази изключително интересна опция на мрежата

1. Фейсбук се е използвал само в колежите

факти за Фейсбук

Първоначалната идея на мрежата е била да обедини студентите от различни колежи в САЩ. Идеята се зародила в главата на Марк Зъкърбърг, впоследствие обаче прераснала на локално ниво, после на държавно и накрая в международен план. Днес, 12 години след началото на проекта си, Фейсбук се оценява на 104 милиарда долара и е втория по посещаемост сайт в света.