Начало България Не се очакват коледни добавки за пенсиите

Не се очакват коледни добавки за пенсиите

30

Правим анализ дали да има коледни добавки за пенсионерите, към средата на ноември ще има резултат, но едва ли ще бъдат за всички. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти в Народното събрание.

“Спекулациите, че има едни 2,5 млрд. за харчене са по-скоро грешна интерпретация. Не може да бъде направен един лев разход“, заяви Горанов. „Това, което виждате като салдо от 2 млрд. и 400 млн., то не може, дори да искаме, да бъде изхарчено всичкото. То е резултативна величина към края на месец октомври. Вероятно бюджетът ще приключи балансирано или на малък излишък. Не очаквам някакви драматични, допълнителни разходи до края на годината. Просто има голямо изоставане в разходите на министерствата и по европейските програми до сега. Разбира се, има и преизпълнение на приходите, но то далеч не е функция на целия излишък“, коментира Горанов, цитиран от „Фокус“.

Във връзка със състоянието на болниците и конкретно тази във Враца, Горанов посочи, че има много интересни неща, които ще излизат тепърва. „Подобни примери има и на други места. Стандартите за мениджмънт в управлението, особено на държавните болници, има нужда да бъдат повишени. Новият министър, който и да е той, ще трябва да поработи в тази посока. Трябва да отговорим на въпроса това ли е оптималният размер на здравната система. Ние сме държавата с най-много болници на глава от населението. Отделно съм предлагал многократно и съм настоявал заседанията на надзорния съвет на НЗОК да бъдат излъчвани в интернет публично, за да можете да уловите всеки един нюанс в отделните интереси, които се защитават там. Това е един финансов фонд с милиарди в него. Има много какво да се говори по темата здравеопазване. Със сигурност сме свидетели на много неефективност и особено в големите държавни болници“, каза министърът на финансите.

На въпрос кой има интерес от системата, министърът поясни, че освен българските граждани, имат интерес и тези, които получават ресурс от нея. „Това са тези, които доставят медикаменти, консумативи, това са тези, които по някакъв начин са превърнали здравеопазването в бизнес. Не очаквайте да се фокусирам върху едно лице. За вас тайна ли е, че системата е неефективна, че се е разорила с огромен на брой догворни партньори на касата, че през някои аптеки се извършват кражби от НЗОК? Това е процес, който няма да се реши за миг. Оптимист съм, че следващият екип на министерството ще покаже бързо резултати в тази посока“, допълни Горанов.

Expert.bg
Избори 2021
Decorr