Начало Политика Нинова: При защитата на националната сигурност първо да обърнем внимание на хората

Нинова: При защитата на националната сигурност първо да обърнем внимание на хората

37

„В следващите месеци предстоят да се вземат решения, в които имаме важна роля. Тук е законодателната власт, президентската институция, изпълнителната власт, всички, които можем да дадем своя принос. Кое може да ни обедини, всички сме различни в тази зала. Първо, ако се съгласим, че националният интерес е над всичко. Второто, което може да ни обедини е да кажем ,че сме за силна и единна Европа на една скорост и да намерим общия път да постигнем това“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дискусия на тема: „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана“.

„Всяка държава има свои предизвикателства. Нашите са демографска криза, образование, здравеопазване и още… Но има много общи опасности – атентатите, кибератаките и общата отбрана. Всяка членка трябва да даде своя национален принос и да защити своя национален интерес в общото. Първо трябва да решим проблемите си тук, за да можем да бъдем лидери в решаването на тези проблеми. И двата доклада за отбрана, които имам, показват, че ние не можем да защитим националния си интерес на този етап. Бих искала да допълня още два въпроса – да наблегнем на хората. Да наблегнем на човешкия ресурс- мотивация на ценните кадри. Имаме нужда и от нова нормативна база. Нашите експерти предлагат да се направи преглед на отбраната и да приемем нов закон за отбраната и за резерва, така че да се впишем в европейската политика. На трето място идва модернизацията, където имаме спорове години наред. И трите рода войски имат нужда от организация, но можем ли да намерим баланса и да го разположим във времето така че да не натоварва най-бедната страна?“, пита соцлидерката.

„Г-н премиерът каза, че за пръв път се говори за индустрията, но това не е вярно. Как може България да се възползва и да се поучи от общата политика и отбранителния фонд? Имаме потенциал, тук има хора, които в годините назад са правели иновации. Имаме умствения потенциал като нация. Европа трябва да стане единна и силна, за да намери общото решение като съюз и за всеки отделен европейски гражданин“, заключи Нинова.

Източник – Blitz.bg

Избори 2021
Decorr