Начало Перник Областна администрация с мерки за по-малко ПТП-та

Областна администрация с мерки за по-малко ПТП-та

56

На редовно заседание на Областната комисия по безопасност на движение по пътищата бе докладвано за предприетите мерки за намаляване на пътнотранспортните произшествия в област Перник.

На ръководеното от заместник областния управител и председател на комисията Иво Иванов, беше представена актуална информация за предприетите действия от общините и институциите за превенция на ПТП в критични участъци.

Главен инспектор Слави Лазов предостави информация от ОД на МВР – Перник, сектор „Пътна полиция“, за актуалното състояние на оперативната и пътнотранспортната обстановка в областта. Справка за периода 01.01.2017 г. – 26.11.2017 г., показа, че през пътищата от републиканската мрежа с обща дължина 579,327 км, са регистрирани общо 54 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 7 души, а ранени са 60. В сравнение със статистиката за същия период през 2016 г. се отбелязва спад, когато тежките ПТП са били 70, загиналите 13, а ранените 84. Най-честа причина за инцидентите на пътя е несъобразена скорост спрямо интензивността на движение.

На територията на обслужвана от ОД на МВР Перник са установени два пътни участъка с висока концентрация на ПТП – пътен възел «Даскалово» и кръстовище «с. Драгичево», което е обособено като едно от най-натоварените пътни отсечки в страната със средноденонощна годишна интензивност на движение от 30 814 МПС на денонощие.

Главният инспектор, заяви, че са предприети мерки за намаляване на пътнотранспортните произшествия именно в този участък. Поставена е шумяща маркировка, с която водачите се съобразяват и контролните органи отчитат ефект.

Директорът на Областно пътно управление Румeн Сачански, докладва за състоянието и поддържането на пътната инфраструктура на територията на област Перник. Той поясни, че са извършени различни рехабилитационни дейности по пътищата. Част от тях е и реализираното обновяване на пътя Перник- София през Владая. През следващата календарна година се очаква средствата за поддръжка на пътната мрежа да осигурят ремонта на повече участъци, за да се подобри безопасността на участниците в движението.

По време на заседанието от РУО – Перник, докладваха за предприетите мерки по безопасното придвижване на учениците.

Във всички общини са взети мерки и са извършени съответните дейности по обезопасяването на районите около училищата и детските градини. Създадени са условия около училищата и детските градини за безопасно преминаване и влизане в двора на образователните институции. Подновена е хоризонталната маркировка и вертикалната пътна сигнализация, поставени са изкуствени неравности и знаци за ограничаване на скоростта.

В края на заседанието бяха набелязани мерки за подобряване на безопасността на движението по пътищата в област Перник през 2018 г.