Начало Перник Общество Областният управител Емил Костадинов обяви бедствено положение на територията на ...

Областният управител Емил Костадинов обяви бедствено положение на територията на Община Перник във връзка с водната криза

659

Бедствено положение на територията на Община Перник във връзка с водната криза обяви областният управител на Перник инж. Емил Костадинов. Решението беше взето на заседание на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и с общинските щабове за срок от 7 дни, считано от днес /27.01. 2020 г/.
Действията се предприемат след официално искане, постъпило в областна администрация, от кмета на Перник Станислав Владимиров на основание чл. 65, ал.2 , т.7 от Закона за защита при бедствия за изпълнение на дейности.
Областният управител припомни, че изходът от водната криза е изграждането на водопровод от Мало Бучино до Перник. Трасето с дължина 13,5 км. ще минава само през общински и държавни терени. По този начин ще се насочи вода от водосбора на „Белмекен“ през водопреносната мрежа на София към Перник.
„Необходимите средства ще бъдат осигурени от Правителството.Министър-председателят Бойко Борисов е лично ангажиран, мобилизира всички министри и експерти,за да се справим с проблема и да върнем нормалния начин на живот на перничани. Всичко това се случва в постоянен диалог и координация с ръководството на Община Перник. Доказваме,че интереса на гражданите е надпартиен.Не пестим труд, енергия и ресурси,за да излезем от бедственото положение.Работим при пълна прозрачност и в постоянно търсене на нови,алтернативни начини за подобряване на ситуацията“, сподели инж. Костадинов.
Всички членове на Областния щаб изразиха готовността за взаимодействие и съдействие при реализирането и обезпечаването на необходимите дейности