Начало Политика Областният управител свика щаба за COVID-19

Областният управител свика щаба за COVID-19

52

188 броя бързи тестове са направени на територията на област Перник в периода от 01.07. до 06.08. 2020 г. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция на областния щаб за борба с COVID -19, свикан от областния управител инж. Емил Костадинов.
На срещата стана ясно, че 47 предписания са връчени на лица, пристигащи от рискова страна, съответно и на 252 лица, контактни на положителните. 135 броя са взетите проби на гърлен секрет в края на карантинния период на лицата.
„Дълго време се борим с пандемията и ще продължаваме с този режим. Мисля , че сме изградили стабилна структура и начин на работа. Ако се спазват стриктно мерките, вярвам че няма да се увеличат случаите в региона. С разум, доверие и отговорност ще справим“, заяви инж. Костадинов и обсъди с представителите на всички отговорни институции ситуацията в момента.
Представителите и на шестте общини в областта споделиха , че ежедневно в населените места се дезинфекцират търговски обекти, административни сгради и обществени места.
От Центъра за спешна медицинска помощ в Перник обобщиха, че от 22. 07. до 02.08. 2020 г. са приети 191 повиквания и са направени 262 броя амбулаторни прегледи.
Директорът на Здравната каса д-р Йорданка Александрова изказа специална благодарност на специалистите от РЗИ и на служителите от ОД МВР за пълното им съдействие на институциите.
„Благодарение на техните действия в Пернишка област не възникнаха до момента огнища с голям брой пациенти“, каза, д-р Александрова.
„Слаб е потокът на лица и моторни превозни средства през Гранично контролно- пропускателен пункт „Стрезимировци“, съобщи началникът на ГКПП Димитър Трайчев и уточни, че основно оттам преминават товарни автомобили.
Трайчев посочи още, че всички влизащи в България през границата трябва да представят отрицателен PCR тест за коронавирус, ако не се подлагат на карантина от Регионалната здравна инспекция.