Начало Политика Община Перник вдига десетократно такса битови отпадъци в определени населени места

Община Перник вдига десетократно такса битови отпадъци в определени населени места

86

Защо общинската администрация в Перник предлага десетократно вдигане на такса битови отпадъци /ТБО/ от 2021 г.в определени населени места в общината. Това обсъждаха на работна среща при стриктно спазване на противоепидемичните мерки общинското ръководство на ГЕРБ-Перник и част от кметовете на засегнатите села – Кладница, Рударци и Драгичево.
Във връзка с предложената за обществено обсъждане докладна записка от Община Перник относно план-сметката за идната година никъде не са посочени мотиви за подобряване на услугата по сметоизвозване и сметосъбиране в тези населени места. Според справката и примера, посочен в нея, за сграда от 100 кв.м. и земя в с. Рударци таксата за битови отпадъци от 20 лв. става 182 лв.
„Няма ясна аргументация защо само в селата 5 категория се вдига таксата.Защо не се вдига цената на услугата например в селата-Люлин, Ярджиловци, Мещица“, питат от местната структура на ГЕРБ.
„Дали замърсяваме повече от другите села или че хората в Рударци, Кладница и Драгичево изказват свободно своето мнение и недоволстват от недобрата услуга към момента“, поискаха да разберат кметове на населени места от ГЕРБ.
Те заявиха още, че почти няма почистване и сметоизвозване зимно време, а оправданието е, че улиците са стръмни.
„С интерес ще чакаме общественото обсъждане, за да получим отговор на тези въпроси. Ние сме поели ангажимент към нашите избиратели и трябва да ги изпълним. Все пак четири години тези приходи са се събрали на 100 процента за такса битови отпадъци“, коментираха от структурата на ГЕРБ.
„Може би увеличение е необходимо, но трябва и да е подобрена услугата. Защо да е десетократно вдигането на сумата,а не е двойно. Живеем във време на пандемия , когото хората се чудят как да оцелеят и да си купят лекарства.Един данък и една такса трябва да бъдат посилни на обществото, за да могат хората да ги плащат“, заявиха от ГЕРБ.

Избори 2021
Decorr