Начало Перник Община Перник предоставя услугата „Наблюдавано жилище“

Община Перник предоставя услугата „Наблюдавано жилище“

179

Община Перник започна дейности по предоставяне на услугата „Наблюдавано жилище“, съобщи общинският пресцентър. Тя е предназначена за младежи от 18 до 21 години. Инициативата цели чрез създаване на нови форми на резидентни услуги да се подкрепят младежи, на които им предстои да водят самостоятелен начин на живот. Това са пълнолетни мъже и жени в трудоспособна възраст, с възможност да бъдат изведени от специализирани институции, както и лица в риск, които нямат семейства,или не получават семейна подкрепа. Те ще водят независим начин на живот, подпомагани от професионалисти. Предвижда за тях да се грижат трима терапевти.
„Наблюдаваното жилище“ се помещава в общинска сграда на ул. „Младен Стоянов“ в кв. „Мошино“. Капацитетът му е шест лица. Предложението се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Общата стойност на проекта е 208 197.63 лв.
С осъществяването на проекта община Перник ще може да поддържа услугата до края на 2023г. След този период тя ще бъде гарантирана с ангажимента на общината да предоставя качествена грижа на нуждаещите се като държавно делегирана дейност.