Начало Перник Общество Община Перник стартира проект за рекултивация на нарушени терени

Община Перник стартира проект за рекултивация на нарушени терени

107

Стартира изпълнението на „Проект за отстраняване на екологични щети и технически ликвидация на нарушени терени вследствие на водените дългогодишни минни работи от рудниците „Седми септември“ и „Христо Ботев“ при „Мини – Перник“ ЕАД“.
Това беше обявено днес на среща в кабинета на кмета на Община Перник г-жа Вяра Церовска с представители на фирмата възложител„Еко Антрацит“ ЕАД и фирмата изпълнител „Монтажи“ ЕАД, които са държавни предприятия и са под шапката на Министерството на икономиката.
„Подобно озеленяване на разкопани от мината площи се прави за първи път в Перник. Радвам се, че този проблем получи своята положителна развръзка и несъмнено проектът ще се отрази изключително благоприятно на Перник“, заяви кметът Вяра Церовска.
В рамките на проекта ще бъдат рекултивирани също „Максим табан” и табанът на бившата Брикетна фабрика. Общата площ на терените е 1262.5 дка. Ликвидирането на „Максим табан” и табана на Брикетната фабрика включва изгребване на натрупания минен отпадък и транспортирането му за депониране в котлован на открит рудник, след което районът ще бъде рекултивиран. Ще бъде направено затревяване на площите и ще бъде изграден залесителен пояс с ширина от 10 метра успоредно на асфалтовия път.
В момента върви и процедура за съгласуване на друг проект за запълване на минните галерии, в следствие на експлоатацията на подземните изработки за територията на кварталите „Драгановец“ , „Клепало“ и „Рудничар“ . В проекта се предвижда запълване на галериите , за да непропадат къщите и където е необходимо, ако има конструктивни нарушение на жилищните сгради ще бъдат укрепени. Общата стойност по първоначалните данни на проекта е около 135 млн.лева. Това беше обявено още по време на срещата, в която участва и зам.-кметът Владислав Караилиев.

Избори 2021
Decorr