Начало Перник Общество Общинският съвет даде съгласие за изграждане на кръгово кръстовище на входа на...

Общинският съвет даде съгласие за изграждане на кръгово кръстовище на входа на Перник

479

Изграждане на кръгово кръстовище, непосредствено след входа на Перник, в най-големия квартал „Изток“, гласува Общинският съвет. Местният законодателен орган даде съгласието си след внесено предложение от кмета на Община Перник Вяра Церовска – съоръжението да бъде обявено за приоритетен обект, защото цели да облекчи трафика в един от най-натоварените участъци – улиците „Юрий Гагарин“ и „Благой Гебрев“.

Обектът е от изключителна важност  с цел облекчаване на трафика през кръстовището. Съществуващата пътна артерия е с изчерпана пропускателна възможност, а заради натоварения трафик тя е сред участъците в региона с концентрация на пътно-транспортни произшествия. Необходимо е да се изискат целеви средства в размер на 1 900 000 лв., с които ще бъде успешно реализиран вече изготвеният проект.

Местният парламент делегира права на кмета на Община Перник Вяра Церовска  да отправи искане за отпускане на целева субсидия за капиталови разходи за обект: „Обновяване на сграда на Дворец на културата“. Ремонтът на емблематичната културна институция е от изключителна важност за облика и развитието на града.

Дворецът на културата е открит през 1957 г. Той е построен в класически стил и е разположен върху 4250 кв. м., разгърната застроена площ. В помещенията на Двореца се развива разнообразна културна дейност. Сградата е дом на  няколко  институции, сред тях са Общинският драматичен театър „Боян Дановски“, Регионалната библиотека „Светослав Минков“ и Художествената галерия „Любен Гайдаров“.

За обновление на сградата са необходими целеви средства в размер на 1 463 000 лв.