Начало Политика Общинският съвет гласува важно решение във връзка с реализирането на водния цъкъл...

Общинският съвет гласува важно решение във връзка с реализирането на водния цъкъл на Общината, БСП възпрепятства приемането на решението

78

На извънредно заседание днес Общинският съвет в Перник прие важно решение във връзка с реализирането на водния цъкъл на Общината. Въпреки опитите за възпрепятстване от страна на групата съветници от социалистическта партия, беше гласувана поправка на решение №1001 от 22 ноември 2018 година, с което се дава предварително съгласие за право на преминаване /прокарване на трасе/ на напорен тръбопровод /тласкател за отпадъчни води от град Радомир до Пречиствателна станция за отпадна вода Батановци.
„Извънредното заседание беше свикано конкретно за изместване на трасето , по което трябва да бъде извършено строителство на канала на отпадните води на Радомир“, коментира вносителят на докладната Вяра Церовска и допълни, че кметът не определя цената на водата, не е фактор изобщо в ценообразуването й.
„Бях изненадана да чуя как общински съветници не знаят какво включват техническата спецификация и прединвестиционните проучвания по отношение на Водния цикъл,които трябва да бъде в рамките на определените средства и на тези, които могат да бъдат поети със средства от Европейския съюз.
Тя поясни, че по тази тема нейният колега – кметът на Радомир Пламен Алексиев, е дал техническо предложение да се изработи пречиствателна станция на терена на Община Радомир и за целта заедно с техния Общински съвет са предоставили терен , на който да бъде направена.
„Европейските експерти обаче не приеха да се направи пречиствателна станция в близост до изградена такава, която е частна. Между Община Радомир и частната пречиствателна станция не бе подписано и осъществено съгласие за преминаването й в собственост на Общината . След като такова решение не беше постигнато имаше план, който включваше 140 млн. лв , но беше отказано да бъде отпусната такава сума. Отпусната сума е 100 млн. лв. Тя касае всичките общини за изграждането на нов канализационен проект“, уточни Церовска.
По думите й, след като не бе постигнато такова споразумение се търси ново техническо решение.
„Експертите, които се занимават от Комисията, назначена от Министерството на околната среда и водите, предлагат да се изпомпват канализационните води от Радомир и да отидат в пречиствателната станция в Батановци, която като проектиране може да поеме обема на канализационните води. Това налага да се изработи трасе , за да бъде направен този голям канал“, подчерта Церовска.
Нуждата от водния проект е наистина много голяма. Всички знаем какво се случва в кв. „Изток“ и кв. „Рудничар“, когато има проливни дъждове, има и улици, където няма изградена канализация.

Сподели
Предишна статияМария Габриел е водач на листата на ГЕРБ за Европейския парламент
Следваща статияД-р Вяра Церовска: Общината съдейства с целия си експертен потенциал за по-бързата реализация на водния проект в града и повишаване качеството на ВиК услугата