Начало Перник Култура Общинският съвет удостои двама със званието „Почетен гражданин на Перник“

Общинският съвет удостои двама със званието „Почетен гражданин на Перник“

101

Две предложения за удостояване с почетно гражданство на изявени личности гласуваха днес общинските съветници в Перник, на проведеното редовно заседание. Това са Народната певица Павлина Горчева и баскетболната легенда Евдокия Огнянова /посмъртно/

Предложенията бяха гласувани единодушно на днешното редовно заседание на Общинския съвет

Номинациите бяха направени от граждански инициативни комитети и са подкрепени от Постоянната комисия „Образование, наука, култура и вероизповедания” в местния Общински съвет.

В деня на град Перник със знак почетен гражданин на Перник ще бъде удостоена народната изпълнителка Павлина Горчева. Тя е най-ярките изпълнителки на граовски фолклор. Тя е създала едни от най-хубавите си песни, обикаляйки пернишките села и събирайки материал от местните хора.
В продължение на 33 години Горчева е солист на Хор за народни песни в БНР, който се преобразува в хор „Мистерията на българските гласове“. Горчева е и един от създателите на хор „Космическите гласове“.

Посмъртно  със званието „Почетен гражданин на Перник“ ще бъде удостоена посмъртно Евдокия Огнянова – дългогодишен капитан на баскетболния отбор на „Миньор“.

Женският баскетболен отбор на Миньор (Перник) е най-успешният пернишки отбор за всички времена, твърдят от инициативния комитет. Той е носител на шест шампионски титли (последната под името „Стомана“),два пъти играе на финалите за Купата на европейските шампионки. В продължение на 11 последователни първенства – от 1971/71г. до 1982/83г. пернишките баскетболистки са спечелили 11 медала, което е без прецедент в българския спорт (5 златни, 4 сребърни и 2 бронзови).

Евдокия Огнянова е несменяем капитан на отбора по време на цялата й състезателна кариера.

Почетна значка на Община Перник за заслужил треньор и майстор на спорта ще получи Любен Борисов, шампион с баскетболния тим на „Миньор Перник“.