Начало Перник Култура Огромен интерес към „Сурва 2019“. Рекорден брой участници за Международния фестивал

Огромен интерес към „Сурва 2019“. Рекорден брой участници за Международния фестивал

386

Рекорден брой участници ще се включат в 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва 2019г. Това заяви заместник-кметът на Перник Севделина Ковачева. „ Към момента броят на групите, които са заявили желание да се включат във фестивала са 121. От тях 44 са пернишки, 60 от страната и 17 от чужбина. Интересът към Сурва е огромен всяка година, но този път имаме вълна от желаещи да бъдат част от пернишкия фестивал. Общият брой на участниците е 7400 души, което е с 600 повече от миналата година“, сподели още Ковачева. Както всяка година Международният фестивал на маскарадните игри Сурва ще се проведе в последния уикенд на януари – 25, 26 и 27. В програмата на мащабното събитие са залегнали множество съпътстващи прояви, които ще радват жителите и гостите на града.
„Всяка година се опитваме да подготвим един цялостен и завършен проект, който да обхване трите дни. Тази година ще стартираме с грандиозен спектакъл за откриването на фестивала, който ще се проведе на 25 януари от 18.00ч. пред Двореца на Културата. Паралелно с дефилетата в града ще има множество прояви, които ще дадат възможност на всички гости на Перник да се запознаят с обичая Сурова, който е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. И тази година в рамките на три дни майстори на маски ще показват своите умения. Не сме забравили и най-малките, за които сме предвидили голям брой забавления – творчески работилници и ателиета за деца. По традиция научната конференция също ще заеме сериозно място като част от фестивалната програма. Тази година учени от страната и чужбина ще представят доклади на тема „Делниците и маските“, коментира Ковачева. Поредица от изкушения ще има за любителите на кулинарното изкуство, както и богата концертна програма. Според Ковачева нарастващия интерес към фестивала се дължи на колоритната смесица от модерно и традиция, които се вплитат в едно цяло.
„Надяваме се и тази година да надминем очакванията на всички, които ще дойдат да се насладят на традицията на Сурва, въплътена в условията на съвременния и модерен свят. Една традиция съхранена от хилядолетия, но все още жива и интересна, носеща духа на миналото и вълнуваща сърцата на всички, които се докоснат до нея“, подчерта още заместник-кметът на Перник Севделина Ковачева.