Огънят на мира мина през Перник ВИДЕО

  79

  Световният пробег на мира премина през град Перник. Факелът на мира беше приет лично кмета Вяра Церовска.

  Publié par Pernik 24 sur jeudi 1 mars 2018

  Факелът на Световния пробег на мира премина през Перник.Той беше посрещнат от кмета на града Вяра Церовска на мартенското тържество в Общинския младежки дом.

  Лекоатлетическата щафета стартира на 27 февруари от столицата и ще финишира на 8 октомври в Лисабон. Щафетата с горящ факел пресъздава символиката на предаването на мира от нация на нация, като дава възможност на всеки да направи своята крачка към един по-добър свят.

  „За мен е изключителна чест да посрещна факела на Световния пробег на мира в Перник!“ , с тези думи се обърна към лекоатлетите кметът.


  „Много съм щастлива , че сме тук и сме заедно, през спорта да пожелаем на всички мир и повече хармония. Подкрепям подобни инициативи , защото общината прави всичко възможно за развитието и популяризирането на спорта в града. Изградени са много площадки за всички възрасти и разбира се , че се гордеем с нашите спортисти, които прославят Перник на световно ниво. Благодарим ви, че преминахте през нашия град и успешен маратон през Радомир и Кюстендил, както и от сърце ви желая успешно финиширане на 8-ми октомври в Лисабон“, сподели още градоначалникът, която беше придружена от зам.-кмета Севделина Ковачева.
  Маратонците в нашия град бяха посрещнати от ученици от гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“, заедно с бегача – ветеран Боян Лефтеров.

  С всяка стъпка Пробегът изгражда мостове между хора от различни култури, религии и нации и засилва тяхното единство. В продължение на три десетилетия запалените факли се носят от бегачите по целия свят, свързвайки и вдъхновявайки отделни хора, общности и страни. С тази международна щафета са изминати близо 635 000 км., преминала е през над 150 държави и е докоснала живота на милиони хора. Освен Дейвидсън Хепбърн, част от популярните факлоносци са Нелсън Мандела, Майка Тереза, Папа Франциск, Папа Йоан Павел II, Михаил Горбачов, Вацлав Хавел, спортните легенди Мохамед Али, Карл Люис, Пол Тергат, Тегла Ларуп, Паола Радклиф и много други знаменитости, радетели на мира.