Начало България Омбудсманът Мая Манолова и министър Николина Ангелкова се споразумяха за общи социални...

Омбудсманът Мая Манолова и министър Николина Ангелкова се споразумяха за общи социални инициативи в туризма

198

Омбудсманът Мая Манолова и министърът на туризма Николина Ангелкова се споразумяха заедно да участват в общи социални инициативи в туризма. На работната среща при обществения защитник стана ясно, че двете институции възнамеряват да организират разяснителни кампании сред ученици от цялата страна, като съдействат български деца да преминат обучение за поведение в планината още този зимен сезон, както и на морето, преди следващия летен сезон.

 

Идеята е още в началото на зима 2017-2018 г., с помощта на експерти по планинско спасяване, на децата да бъдат представени основните правила за безопасност в планината. Омбудсманът и министърът на туризма предвиждат да съдействат и за организация на практически демонстрации за спасяване на хора в планински условия. Те се обединиха около тезата, че подобна съвместна дейност е изключително полезна и наложителна в навечерието на новия зимен сезон, тъй като правилата за оцеляване и минималното оборудване за излети или ски походи в планината не се изучават в училище, а подобни знания и умения често спасяват човешки живот.

 Обсъдена бе още възможността за подготовка на наръчници за безопасност. Манолова и Ангелкова се уточниха да работят заедно и за осигуряване на възможност на все повече български деца, включително и от социално слаби семейства, да имат възможност да практикуват зимни спортове още този сезон.

 

Тема на работната среща бяха също осигуровките на сезонните работници, къмпингуването през летния сезон и лифтовете през зимния.

 

Омбудсманът Манолова подчерта, че основно е намирането на баланс между интересите на туристите, концесионерите, инвеститорите и природозащитните организации. Министър Ангелкова на свой ред увери, че осигуряването на широка обществена подкрепа за политиките в туризма е водещ принцип в работата на Министерството на туризма.

Избори 2021
Decorr