Начало Политика Откриха паметен знак на Иван Вазов в Перник

Откриха паметен знак на Иван Вазов в Перник

216

Днес в Перник беше официално открит паметен знак в чест на делото на патриарха на българската литература Иван Вазов. Той е живял в къщата на дядо Стойо, на чието място е построена сега сградата на „ВиК“.
На церемонията присъства областният управител инж. Емил Костадинов, който приветства Инициативния комитет в лицето на Румен Иванов – потомък на Стойовия род, и хората, съдействали за организацията на събитието, сред които е и Димитър Дойчинов – почетен председател на славянското дружество „Иван Вазов“.
„За мен е чест да присъствам на откриването на паметния знак на Иван Вазов, който е монтиран на мястото, където е живял в периода от 1873 до 1875 г. По този начин Перник изразява своето уважение към Народния поет. Събитието съвпада и със 170–годишнина от рождението на патриарха на българската литература“, каза областният управител.
Той сподели още, че Вазов е безрезервно отдаден на Отечеството си и е живата връзка между поколения, времена и епохи.
Двадесет и три годишният поет пише в Перник двете любовни стихотворения „Сусана“ и „Луиза“. През пернишкия период Вазов създава и няколко пътеписа, написани увлекателно и живо. Това са „Вискер планина“, „Погановският манастир“ и „До Радомир“.
„Връзката на Иван Вазов с Перник остава завинаги жива и доказателство за това е, че след години той се връща в Пернишкия край, воден от носталгия към своята младост. Показателен в това отношение е разказът му „След двайсет години“. Героят, чиито прототип е самият Вазов, тръгва по пътищата на Перник, за да срещне спомените си. Той се покатерва по крепостните стени на Кракра, навестява дома, в който някога е живял, търси къщата на Стурмка, която е харесвал в младостта си и се е вълнувал от хубостта й. Посещава и извора, където е бивал често, но той вече е пресъхнал. Спомня си за „звънливите крясъци на младостта”, тези факти припомни водещата на събитието Поли Йорданова. За периода, в който е живял в Перник, говори и Цвета Бакарска от Регионалния исторически музей.
На събитието присъстваха още зам.-кметът Стефан Кръстев и директорът на ВиК Борислав Иванов, както и много граждани. Церемонията беше съпроводена под звуците на Духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов.

Избори 2021
Decorr