Начало Политика От понеделник започва изплащането на компенсациите за хора в неплатен отпуск

От понеделник започва изплащането на компенсациите за хора в неплатен отпуск

39

От понеделник започва изплащането на компенсациите за хора, ползвали неплатен отпсук от края на октомври, помощта се отпуска по мярката „Запази ме“.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева коментира плащанията по програмата за всички, които са излезли в неплатен отпуск заради ковид кризата, както и за родителите, които са останали вкъщи заради децата си.

За тези, които са били в неплатен отпуск от 29 октомври до края на ноември, плащанията ще започнат от понеделник, обясни Сачева. Тя уточни, че ще бъдат направени опити още преди новата година да бъдат коменсирани и тези, които са останали вкъщи през декември, но подчерта, че по-вероятно е да получат средствата си в началото на янураи. 

„Това е обичайна практика, защото заплатите за ноември се получават в началото на декември, а заплатите за декември в началото на януари. Нищо по-различно няма да се случи, за тези които са излезли в неплатен отпуск през декември. Предполага се ,ча са взели последната си заплата.“

„Правим всичко възможно да плащаме, колкото се може по-бързо, включително и за помощта, която е за родители, които гледат децата си. Дори за тях ще бъде леко авансово още преди  да са изтекли дните им в неплатен отпсука. Така или иначе част от плащанията ще бъдат в началото на януари“, каза още Сачева.

По мярката „Запази ме“ до вчера са кандидатствали 3000 работодатели от страната, като подкрепата ще касае близо 15 хиляди души.