Перник в очакване на зимния сезон (ВИДЕО)

170

Подготовката и готовността на Община Перник при усложнени зимни условия, обсъдиха на регулярна среща ръководството на Общината, кметовете на населени места и управителите на фирми, включени в зимното поддържане и снегопочистване.
На нея присъстваха кметът Вяра Церовска, зам.-кметът Йордан Павлов, комисар Васил Василев – нач. отдел „Охранителна полиция“ при ОД МВР Перник, Слави Лазов – нач. сектор „Пътна полиция“, представители на почистващите фирми и институции в града, както и експерти от общинската администрация.
Целта на срещата беше да се координират действията при зимна обстановка за осигуряване на нормален режим на живот и работа в населените места и ефективна защита срещу бедствия.
„Трябва всички да бъдем мобилизирани, за да може с общи усилия да се справим с тежките зимни условия и да постигнем добри резултати“, сподели кметът Вяра Церовска.
Тя не скри факта, че освен почистващите фирми , важна роля имат и кметовете на населени места, които са запознати с обстановката.
„Вие сте тези, които знаете къде може да се създаде голямо напрежение. Познавате улиците и болните хора. Разчитаме на вашето съдействие във всяка една ситуация. Когато има бедствено положение се реагира на момента, всички трябва да участваме в този процес. Знаете къде има и сформирани нерегламентирани сметища, което е голям проблем, тъй като заради тях понякога не може да мине почистващата техника“, коментира Церовска и каза на кметове да призовават жителите на селата и кварталите да почистват пред къщите си и дворовете.
Вяра Церовска не пропусна и създалото се напрежение с бездомни кучета, които се увеличават в началото на зимата, тъй като голяма част от виладжиите си пускат любимците из кварталите на града.
„Всеки стопанин трябва да се грижи за домашните си животинки, в противен случай ще се налагат глоби за безотговорно отношение“, заяви градоначалникът .
В рамките на срещата всички бяха запознати със заповедта на кмета Вяра Церовска, която регламентира действията през зимния сезон. Беше проведена дискусия относно възникването на евентуални проблеми с водоснабдяване, електроснабдяване и доставка на хранителни стоки.
„Кметовете на кметства и ръководители на фирми да докладват незабавно на дежурния по общински съвет за сигурност на тел. 076 602 955 , тел. 076 684 212 и моб.тел 0887803686 за създала се кризисна обстановка и организират дежурство до нормализиране на същата.Да заявят и осигурят необходимите им количества течни и твърди горива. С предимство да се ползват детските , учебните и здравни заведения.Да организират редовно предоставяне на стоки и услуги от първа необходимост в магазините на отдалечените и труднодостъпни селища“, се казва в заповедта.
В обсъждането кметовете посочиха конкретните проблемни места в техните села, обсъдиха и възникналите през миналия сезон проблеми, за да не се допускат отново.

Избори 2021
Избори 2021