Начало Политика Перник отбеляза Деня на Независимостта

Перник отбеляза Деня на Независимостта

29

С полагане на венци и цветя пред паметника на „Кракра Пернишки” започна тържествената програма в Перник по повод отбелязването на 112-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. Под звуците на възрожденски мелодии в изпълнение на Духовия оркестър венци и цветя бяха положени от областния управител инж. Емил Костадинов, народните представители, кметът на община Перник и политическа партии.
В знак на признателност политици, общественици, представители на институции и граждани сведоха глави в едноминутно мълчание.
След ритуала празникът продължи пред Двореца на културата. Там бе издигнато националното знаме на Република България.
В празничното си слово областният управител подчерта, че 22 септември 1908 г. е една от бележитите дати в новата българска история.
„Независимостта е преди всичко състояние на разума и едва тогава се превръща в обективна действителност. Преди 112 години нашите прадеди преминаха по пътя на този морален възход и спечелиха битката. Така те ни завещаха не само държава, в която да живеем свободни и да решаваме сами бъдещето си – дадоха ни урок и повод за гордост“, сподели областният и посочи, че само истински свободни държави могат да градят единен Европейски съюз.
„Да помним историята и да учим на нея децата си! Да бъдем добър пример за поколенията след нас!
И нека всеки ден отстояваме с думи и дела записаното в Манифеста от 1908 г.: „Да живее свободна и независима България!“, каза още в словото си Емил Костадинов.
„Наш дълг е да не забравяме забележителните исторически уроци и заедно чрез тях да потърсим мъдрост и вдъхновение, за да отстояваме интересите на горда и обединена България!“. С тези думи се обърнаха към жителите на област Перник народните представители Красимир Велчев и д-р Александър Александров. Те припомниха,че това е денят, в който българите показаха, че са достатъчно големи да следват мечтите си и да живеят обединени.
Празникът завърши с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Граовска младост“.