Начало Политика Перник отбеляза 143- годишнина от освобождението на България от османско робство

Перник отбеляза 143- годишнина от освобождението на България от османско робство

26

Перник тържествено отбеляза 143-та годишнина от освобождението на България от османско робство. Честването започна с ритуал по издигане на националния флаг пред Двореца на културата. На празника присъстваха министърът на финансите Кирил Ананиев и министърът на правосъдието Десислава Ахладова, народни представители, представители на местната власт, политически партии и граждани.
Гражданите и гостите на града бяха поздравени от изпълняващия длъжността областен управител Иво Иванов и кметът Станислав Владимиров.
„На 3 март отбелязваме едно от най-големите събития в нашата история – Освобождението на България от османско иго. Преди 143 години страната ни възкръсна и се възроди след векове на изпитания и неуспешни опити за заличаване на националната ни памет. Трънливият път до Свободата преминава през десетилетното четническо движение, през словото и комитетите на Апостола, Априлската епопея от 1876 г., славния поход на Ботевата чета, страданието на Батак, до героизма при Плевен и връх Шипка”, с тези думи се обърна към всички Иво Иванов.
В словото си Иванов припомни, да помним, да бъдем единни, да бъдем родолюбци, да съхраним непримиримия дух на нашите предци.
„Трети март ни задължава да бъдем упорити и да отстояваме нашия национален идеал – днес и в бъдеще“, посочи Иванов.
С приветствие към перничани се обърна и кметът Станислав Владимиров.
“ Трети март е миг в календара на България, който преобърна историята ни, дари ни с нови ценности и разкри нови хоризонти пред българския дух. Трети март е част от миналото, но и част от бъдещето на България. Трети март е нашата клетва за вярност към заветите на Ботев и Левски. Трети март е нашето задължение да разказваме на деца и внуци за героичния път на дедите ни“, сподели Владимиров.
За празничното настроение допринесоха изпълненията на Духовия оркестър и ансамбъла за народни песни и танци ”Граовска младост“.

Избори 2021
Decorr