Начало Политика Перник отдаде почит към жертвите на комунистическия режим

Перник отдаде почит към жертвите на комунистическия режим

66


Структурите на политическите партии ГЕРБ, СДС, БДЦ, ВМРО, Политическа партия Никола Петков и граждани поднесоха цветя пред паметника в града.
„Днешната дата е една от най-черните страници в новата българска история. На тази дата е избит света на българската нация и българската интелигенция – без съд и присъда. Решенията на т.нар. „Народен съд“ са абсолютно незаконни. Това е институция, създадена в нарушение на Търновската конституция. Вероятно малцина хора знаят как са избити всички жертви. Те са откарани една нощ на гробищата в София и там в предварително изкопани ями са разстрелвани един след друг . Последен е оставен да констатира смъртта на всеки един от тях проф. Александър Станишев – светило в българската медицина и след това и той е бил убит“ . Тези важни исторически факти припомни Юлиан Ситарски – сътрудник на депутата в Европейския парламент – Александър Йорданов.
За позорния акт на т. нар. народна власт, когато беше избита интелигенцията в страната говориха още народният представител д-р Александър Александров, областният управител инж. Емил Костадинов, председателят на младежката структура на ГЕРБ – Перник Александър Александров и лидерът на БДЦ Десислав Аспарухов.
1 февруари официално е обявен за Ден на почит към жертвите на комунистическия режим през 2011 г. от правителството на Бойко Борисов. Това става по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.