Начало Перник Перник отново е „Сурва“!

Перник отново е „Сурва“!

209

Грандиозен спектакъл под наслов „В сърцето на Сурва“ постави началото на Международния фестивал „Сурва 2018“.
Празникът започна с факелно сурвакарско дефиле, с което кметът д-р Вяра Церовска поведе гостите към сцената пред Двореца на културата. Тя отправи поздрав към всички гости и запали сурвакарския огън, с което даде началото на 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2018“.
„Скъпи приятели, нека бъдем заедно около страстния танц край огъня, който разиграват маските и ликовете, в който винаги побеждава доброто. Нека бъдем заедно, с ритъма на чановете и звънците, които ще ни водят право в сърцето на „Сурва“, сподели кметът на Перник.

Официални гости на събитието бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, народните представители от ПП ГЕРБ Красимир Велчев, д-р Александър Александров, Десислава Атанасова, Александър Иванов, областният управител и председател на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, посланици, зам.-министри, Хенри ван дер Кроон- президент на Федерацията на европейските карнавални градове, общински съветници и кметове на населени места.
Приветствие към перничани отправи и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
„Днес Перник е столицата на България, защото тук си дават среща най-добрите кукери и сурвакари от всички етнографски области, та дори и от цяла Европа. Днес е празник на красотата, на таланта, на веселието. Ден, в който природата оживява в неподражаемия звън на чановете и колорита на маските и неслучайно това зрелищно събитие е част от представянето на страната ни по време на Европредседателството, защото то е част от неделимата световна културна съкровищница“, заяви председателят на българския Парламент.
Стотиците зрители, жители и гости на града имаха възможността да се насладят на истинско зрелищно шоу в духа на маскарадната традиция.
Празникът започна с факелно сурвакарско дефиле, с което кметът д-р Вяра Церовска поведе гостите към сцената пред Двореца на културата. Тя предаде на войводата на фестивала символичния ключ на града и му заръча да управлява през празничните дни умно, мъдро и с много веселие.
Последва пищно пиротехническо шоу, което остави перничани без дъх.
В 27-то издание на фестивала ще дефилират рекорден брой участници – 7 477. Общо българските групи са 105. Обичаите си ще покажат 17 групи, представители на 8 държави – от Македония, Сърбия, Албания, Румъния, Испания, Италия, Словения и Португалия. Празникът, който е в основата на фестивала, е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.