Начало Политика Перник тържествено отбеляза 3 март

Перник тържествено отбеляза 3 март

267

Перник тържествено отбеляза 3 март с празнично шествие и ритуал по издигане на националния флаг пред Двореца на културата.
Под звуците на Духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов и четници от клуб „Традиция“ започна празничната програма.
Гражданите и гостите на града бяха поздравени от областния управител инж. Емил Костадинов и кметът Станислав Владимиров.
„За мен е чест да Ви приветствам по повод Националния празник на Рeпублика България 3 март и отбелязването на 142 години от Освобождението на страната ни от турско робство! В историята на България 3 март е синоним на святата дума Свобода”,с тези думи се обърна към всички областният управител.
В словото си Костадинов припомни, че 3-ти март е символ на безграничния патриотизъм на борците от Априлското въстание от 1876 година, на саможертвата на Ботевите четници, на героизма на руските, белоруските, украинските, румънските и финландски войни, на славните български опълченци, дали своя живот за отечеството.
„Нека предадем на децата си един свят завет – да обичат Родината си и да помнят каква е цената на бленуваната свобода.
Нека пазим и укрепваме българската държавност и европейска перспектива. Да пребъде България!“, пожела областният управител.
С приветствие към перничани се обърна и кметът Станислав Владимиров.
„Подвигът на този ден е съизмерим с паметта на поколенията, но неподвластен на времето, защото всеки българин го носи и ще го носи в сърцето си. Споменът за подвизите на онези незабравими герои вечно ще разпалва изконна обич към Отечеството и ни прави горди българи“, сподели Владимиров.
На събитието присъстваха още народните представители от Пернишки регион, председателят на Общинския съвет, общински съветници, представители на политически партии, общественици, граждани.
За празничното настроение допринесоха изпълненията на Духовия оркестър и ансамбъла за народни песни и танци ”Граовска младост“.