Начало Перник Общество Перник ще получава вода от язовир „Белмекен“

Перник ще получава вода от язовир „Белмекен“

79

Перник ще получава вода от язовир „Белмекен“ през софийската ВиК инфраструктура. Това е вариантът за изход от водната криза, който беше избран от правителството днес на извънредна среща на министрите, областният управител на Перник Емил Костадинов и кметове с премиера Бойко Борисов в МС.
В спешен порядък строителството на тръбопровода от Мало Бучино до Перник ще започне още в сряда на пълни обороти при 24-часов работен режим, съобщи Караниколов.
Така за перничани ще бъдат осигурени по 300 л/с или 700 000 куб. м на месец. Помпите и тръбопроводът трябва да са готови до 45 дни. Отделени са 25 млн. лв. Няма да има проблем с отчуждителни процедури, защото трасето, което е 13,5 км, не минава през частни терени.

„Имаме 12 подготвени екипи, ще се работи и през нощта“, увери Караниколов.

„Гледахме всякакви варианти – от пещерите да се вади вода, но риска да направим екокатастрофа там не мога да го поема, а и няма нужда, когато имаме тази възможност“, категоричен беше Бойко Борисов. „Двата града могат да си помогнат и не е за сметка на София всичко, което правим“, добави той.

Съоръжението ще има възможност на байпас – водата може да бъде пропускана както от София към Перник, така и от Перник към София, стана ясно на срещата.
Мнистрите гарантираха, че цената на водата на перничани няма да се повишава.

Избори 2021
Decorr