Начало Перник Култура Пернишкия театър отбелязва 100-годишен юбилей с богата програма

Пернишкия театър отбелязва 100-годишен юбилей с богата програма

149

Пернишкият театър „Боян Дановски“ ще отбележи 100 години от неговото създаване с редица съпътстващи събития през идната седмица. Това беше обявено днес на специална пресконференция, посветена на юбилея, в която взеха участие кметът на Община Перник Вяра Церовска, зам.-кметът Севделина Ковачева и директорът на културната институция Иво Горчев.
„Всеки един , който е бил в нашия театър, не може да не си спомня големите имена на актьорите, които са направил Перник по-различен и са дали много за неговото развитие“, сподели кметът Вяра Церовска.
„Малко са градовете , които могат да се гордеят с това, че 100 години са запазили своя духовен и културен център, бих казала – сърцето на Перник. Това е една изключително сериозна годишнина. Много хора са ангажирани, за да се запази театърът в Перник. Театърът, който изгоря до основи и възкръсна, и продължи да съществува. Най-големите български актьори са играли на сцената на драматичен театър „Боян Дановски“. Мисля, че и самото присъствие на Иво Горчев – син на големия български актьор Антон Горчев , говори затова, че перничани умеят да пазят и ценят паметта на хората , които са дали много за културното израстване на всички нас“, коментира още Церовска.
Празничните прояви, посветени на юбилея ще започнат от 25-ти март. Тогава ще бъде открита изложба на театрални костюми, декор и реквизит. Те ще бъде подредени във фоайето на Двореца на културата и ще останат до края на седмицата, където перничани ще могат да ги видят.
Другата изненада в седмицата на театъра е на 26-ти март. Тя е с участието на учениците от Езиковата гимназия „Симеон Радев“, които са написали есета за пернишкия храм на Мелпомена под мотото „Театърът – второто злато на Перник“. Най-добрите ще бъдат наградени от директора Иво Горчев. Авторите на творбите ще получат безплатни билети за представления до края на годината.
На 27-ми март е тържествената церемония по повод 100-годишнината на театъра и ще започне в 17 часа с дефиле, в което ще участват актьори, режисьори и драматурзи. То ще бъде предвождано от Духовия оркестър на Перник, като се тръгва от сградата на Община Перник и ще премине през площада до Двореца на културата.Там ще чакат децата на Ваня Михова от „Мускетарите“ и ще бъде изпълнена песента на Недялко Йорданов – „Не остарявай, любов“ , а на финала й ще полетят гълъби в небето.
„След това церемония ще продължи във второ фоайе на Двореца, където ще бъдат връчени награди в две категории – на институции – на кмета на Община Перник, на Министерство на културата, на държавата в лицето на Областния управител и на президента Георги Първанов“, обясни Иво Горчев и допълни, че ще бъдат отличени и 12 поименни театрали, сред които и съпругата на покойния Георги Русев.

Финалът на вечерта ще бъде поставен с премиерното представление „Енергични хора от Василий Шукшин. Пиесата ще започне в 19 часа в театралния салон „Георги Русев“.