Начало Политика Плевнелиев: Радев защитава противоконституционни действия

Плевнелиев: Радев защитава противоконституционни действия

36

Предишният президент Росен Плевнелиев обяви в ефира на БиТиВи, че държавният глава Румен Радев се е опитал да защити противоконституционни действия заставайки на страната на летците от базата в Граф Игнатиево, които преди няколко дни отказаха да летят.

Не одобрявам действията на тези летци. За мен това също оставя горчивото впечатление за неразбиране как функционира конституционалността, в какво се състои войнишкият дълг. Не съм съгласен и с действията на държавния глава, който се опита да защити противоконституционни действия, обясни Плевнелиев. Допълни, че летците имат легитимни начини да обърнат внимание на състоянието на авиацията – чрез своите ръководители и организации.

Плевнелиев все пак посочи, че всеки политик трябва да чувства вина за състоянието на армията, обясни, че е направил по време на мандата си възможното да се излезе от това положение. Припомни, че вече има одобрен план за превъоръжаване на армията.

Според него настоящият държавен глава носи вина и за първото в историята провалено заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Плевнелиев посочи, че в месеците преди него Румен Радев не се е държал като надпартиен президент, а се е опитал да защити само един – този на БСП, от проектите за създаването на антикорупционен орган. Извън това той посочи, че има цялостен провал на българския политически елит по темата корупция.

В отговор на въпрос Плевнелиев обясни, че не би приел президентът да назначава шефа на бъдещия антикорупционен орган – такова е предложението в проекта на БСП, с което Румен Радев изрази съгласие.Той мотивира позицията си с неговия опит, при който заради политическата криза се наложи да назначи две служебни правителства последователно и така да управлява еднолично държавата за 6 месеца. Назначаването и на шефа на такъв орган би съсредоточило твърде много еднолична власт в ръцете на президента, който няма от кого да бъде контролиран, обясни Плевнелиев.

Източник – dnevnik.bg