Начало България Повече пари за психолози и педагогически съветници

Повече пари за психолози и педагогически съветници

39

Ще се увеличат средствата за психолози и педагогически съветници в училищата. Това коментира в студиото на „Още от деня“ по БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев.

Министърът заяви, че в момента има над 1 100 подобни професионалисти в българските школа. „Имаме над 1100 училищни психолози и педагогически съветници, повече в големите училища, но ние ще предоставим допълнителни средства, така че повече на брой образователни институции да имат тази възможност да назначат психолози и педагогически съветници и се надяваме, че тази политика ще продължи и през следващите години и в един момент ще обхване всички училища“, уточни Вълчев.

С част от предвидените допълнителни 360 милиона лева ще се осигурят догодина и увеличения на учителски заплати и възнаграждения за непедагогически персонал с школата. По думите на Вълчев се предвижда скок в стипендиите за студенти, както и паричния стимул за успех на ученици от 8 клас.

Вълчев уточни още, че в българските училища и борбата с агресията в тях имат нужда от много професионалисти и от екипна работа. „Това от което имат нужда децата е повече подкрепа в училище“, коментира Вълчев.

По повод броя на висшите учебни заведения в страната ни Вълчев допълни, че не се предвижда административно да се намаляват и ще се търсят механизми за засилване на партньорствата. „52 са висшите учебни заведения, а на фона на европейските учебни заведения не са много“, допълни министърът. Вълчев коментира, че приемът на студенти е намален с над 12 000 души при специалности с по-ниска реализация.

Източник Blitz