Начало България Подписаха договора за тол системата

Подписаха договора за тол системата

63

До 19 месеца ще бъде готова електронна система за събиране на пътни такси система. До края на лятото пък стане ясно какви ще са тарифите за определени отсечки, както и за кои пътища ще се плащат такси отделно от винетките. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков минути след като в Министерството на регионалното развитие и благоустройството беше подписан договорът за проектиране, изграждане и въвеждане на тол системата.

150 милиона лева е стойността на договора, подписан между изпълнителя и Агенция „Пътна инфраструктура“. Срокът за изпълнение е 19 месеца.

Министър Нанков поясни, че тол таксата ще важи само за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона, които ще заплащат ще заплащат за изминато разстояние по цени на километър, които предстои да бъдат определени. За леките автомобили ще се ползват електронни винетки с фиксирана стойност.
Смесената система тол такси за тежкотоварните автомобили и винетки за леките автомобили ще започне да функционира след 7 месеца. Документът беше подписан от председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов и Михаел Вебер, представляващ изпълнителя Консорциум „КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС“.

„С тези 6-7 хил. км пътища, които имаме да ремонтираме, се надяваме в рамките на 4-5 години България да има една съвременна и третокласна пътна мрежа“, коментира инж. Атанасов.

Избори 2021
Decorr