Начало Перник Култура Поетичен любовен дует в пернишката библиотека

Поетичен любовен дует в пернишката библиотека

67

Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов ще гостуват в „Тетрадката”  на Регионална библиотека „Светослав Минков“ в Перник на 11-ти май от 17,30 часа.  Те ще представят първите си самостоятелни поетични книги и съвместния издателски проект, носещ името „Библиотека България“.  Ще чуем техния лиричен диалог „Любовта говори“ в съпровод на младия китарист от Wasted Generation  Марчело Ангелов. Ива и Симеон  ще ни разкажат и за човешкия фактор в отношенията „автор – книга – читател“.

Ива Спиридонова живее в София, занимава се с мениджмънт на външната търговия, преподава езици, работи с деца, пише поезия и критика, редактира, промотира и рецензира книги, организира представяния на други автори, събития и литературни четения. Редактор е на няколко книги с поезия и проза по различни проекти. В момента е редактор в онлайн списание „Нова Асоциална Поезия“.

„Думите МИ”, издадена през 2016 година (изд. „Фабрика за книги“), е дебютната ѝ книга с лирика и достига пето място в националния конкурс „Моята любима книга, 2016”, раздел „Поезия”.В края на 2017 година печели второ място в конкурс за художествен текст на тема „Лист”, организиран от СНЦ „Пътуващите книги на Стара Загора”.

Творческата ѝ Фейсбук страница също носи името „Думите МИ“ – там можете да намерите още от поетичните ѝ и критически текстове. Нейни публикации с поезия и критика има и на страниците на онлайн списанията „Е-същност“, „Четилище“, „Нова социална поезия“  и „Нова Асоциална Поезия“. Част от творчеството  ѝ е преведено на арабски език.

Симеон Аспарухов е роден в София. Изучавал е психология, мениджмънт и маркетинг. Квалифицира се като данъчен и митнически посредник в системата на „Българската Търговско-промишлена палата”. Пише поезия, кратки разкази, импресии и миниатюри.

Дебютната му книга с поезия носи името „Дни за обичане” (изд. „Фабрика за книги“) и излиза от печат в началото на юли 2017г. В представянето на книгата в София вземат участие български актьори и музиканти, а премиерата е филмирана от „Кариера ТВ“ и епизод от нея е излъчен по телевизия „Европа“.

Част от творчеството си, Симеон публикува във фейсбук страницата си Разхвърлян Ум . По-стари негови, неиздавани текстове могат да бъдат открити в блога за поезия http://hadjismion.blogspot.bg/, на страниците на онлайн списанията Manu propria, Е-същност, а по-нови бели стихове в авангардните Нова Асоциална Поезия и Нова социална поезия.

През март 2018г. издава втората си поетична книга, озаглавена „Говорим за Нея“ (изд. „Библиотека България“), в съавторство с друг български поет – Емилиан Примов. Приходите от целия първи тираж са преведени по дарителска сметка за благотворителна кауза „Дари надежда на Сияна“.