Начало Перник Култура Поетичен маратон във втората „Тетрадка” на библиотеката

Поетичен маратон във втората „Тетрадка” на библиотеката

99

Цяло съзвездие от млади автори ще участва във второто издание на новата рубрика на пернишката библиотека „Тетрадката“. След словесния „джем сешън“, който направиха Антония Атанасова, Иван Димитров и Константин Кучев в първата „Тетрадка“, този път гостуват автори, публикувани в „Зоната”- антология за съвременна българска поезия. Това са – Георги Гаврилов, Теодора Тотева, Христо Мухтанов, Росен Григоров, Наталия Иванова, Антонина Георгиева, Виолета Кунева. Импровизация на китара – Кирил Коев.
Авторите в антологията ще бъдат представени от поета и съставител на сборника – Валентин Дишев.
Много от подбраните имена имат национални литературни награди за дебютните си книги и са участници в множество литературни четения в страната. „Зоната -1” излиза като извънредно приложение на бр.40, година Х, на тримесечното списание за литература „Глоси”, чийто основател е Валентин Дишев. За корица е използван акварелът „Огледало -4” на художника Иван Гайдаров от град Казанлък.

Валентин Дишев е носител на Националната награда за поезия „Иван Николов” за 2017 година. Той е издател, визуален артист, преподавател по рефлексивна хуманитаристика и журналист, автор на няколко книги с поезия.
Завършва Софийския университет „Климент Охридски“, специалност „Философия“ (1982-1987). Специализант и докторант по философия в СУ „Климент Охридски“ (1987-1990).
Един от съоснователите, първи директор и главен редактор на ИК „Критика и хуманизъм“ (1990-1992), до 1994 г. е заместник-главен редактор на едноименното списание, главен редактор на „Годишник на Центъра за критически изследвания и хуманитарно знание“. Хоноруван асистент в катедра „Философия“ при „Философски факултет“ на СУ „Св. Климент Охридски“ и в катедра „Етнология и социология“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 2002 г. работи като редактор в БНР – Радио Благоевград, а от октомври 2012 г. отново преподава в ПУ „Паисий Хилендарски“ (катедра „Социология и науки за човека“).
Има три самостоятелни изложби с фотографии и картини, както и няколко участия в „общи изложби“.
Създател и собственик е на сайтовете Dictum и Кръстопът, които постепенно се превръщат в едни от влиятелните медии за съвременна българска литература.
Води свои предавания в БНР – Радио Благоевград. През 2013 г. за „Страници“ – седмично обзорно предаване за събитията в литературата и литературата като събитие – е удостоен с Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в националната книжовна култура в категория „Представяне на българската книга“.