Начало Перник Поклонение в памет на ефрейтор Явор Чаушев събира служили в трънско

Поклонение в памет на ефрейтор Явор Чаушев събира служили в трънско

1325

За седма поредна година войници и офицери, служили в заставата при Горна  Мелна, Трънско, организират поклонение в памет на ефрейтор Явор Чаушев, загинал в изпълнение на войнския си дълг. Мястото се намира на метри от границата със Сърбия.

Явор Чаушев е родом от с. Ровино, окр. Смолян. Служил е на 13-а гранична застава „Юнак“  в трънското село Горна Мелна. Загива геройски на 17 юли, само дни преди уволнението си.

Първата среща на бившите граничари от Горна Мелна е през юли 2012 година и е за възстановяване на паметника на войника. Тогава се събират 15-ина човека, които почистват и боядисват паметника. Поставили гранитна плоча с надпис и снимка. Миналата година, по повод  30 години от гибелта на Явор, колеги и приятели отново  освежават паметника му и поставят 5-метров пилон, на който издигат българското знаме.

Организаторите на срещата са осигурили безплатен транспорт с високопроходими автомобили от с. Долна Мелна до паметника на самата граница  в Балкана.

Всички желаещи да се възползват от организирания превоз е необходимо да заявят своето присъствие до петък (13.07) на тел. 088 882 95 74 /Златко Берелемезов/. Ще има и подсигурен обяд за всички желаещи да се поклонят пред паметта на българския войник.

Очаква се на поклонението да присъстват Цветислава Цветкова, кмет на Община Трън и проф. Владко Иванов, който е родом от Трън.

Избори 2021
Decorr