Начало Политика Полет на книги с дрон в Перник

Полет на книги с дрон в Перник

18

Дрон пренася книги от библиотеката до читателите навръх празника 24 май. Това е подаръкът на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), асоциацията „Обединено Дрон общество“ и община Перник към обществото в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В 9:30 ч. модерният „куриер“ ще пренесе студията „COVID-19 и „ВИЗИЯ 2030“ с автори проф. д.ик.н. Стоян Денчев и доц. д-р Диана Стоянова, библиофилско издание на „Вашите криле“ на авиатора Асен Йорданов и луксозния албум „Кракра Пернишки в битка за България“ от Димитър Овчаров от Двореца на културата до емблематичните Букви на централния площад в Перник.
Тази инициатива демонстрира живата връзка между образование, бизнес, технологии, читалища и библиотеки, наука и читатели, казва проф. Денчев, председател на Общото събрание на УниБИТ.

Доставката на книги с дрон е нова възможност за бързо, удобно, без участието на човешките ръце, заради противоепидемичните мерки, в същото време интересно и дори забавно, общуване на библиотекарите, книжарите, авторите, издателите с читателите. Така на практика се приложени знанията и опитът на млади учени, IT специалисти от Асоциация „Обединено Дрон общество“, с подкрепата на община Перник, за да се получи накрая технологична иновация, подчертава ректорът на УниБИТ проф. дн Ирена Петева.

Дроновете като обекти от новото време на умните градове, киберсигурността и дигиталното културно наследство са фокус в дейността на УниБИТ – бутиковия университет на книгата, който обучава студенти за професии от близкото бъдеще. Цифровите технологии навлязоха във всички области на живота. И нашите студенти освен, че придобиват знания, умения и компетенции за критично мислене, креативност, съпричастност и комбинативност в решаването на житейските проблеми, се насърчават към интердисциплинарен подход към анализа, проектирането и изграждането на дигитални решения в различни сектори на живота. Факт е, че са силно застъпени иновативни проектни подходи за обучение, допълват от висшето училище.
Този проект е част от дългосрочната политика на нашата организация да популяризира различни нови приложения на дроновете. Използването им за споделяне на знание е един символичен начин да покажем тяхното ключово значение за развитието на информационното общество, споделя Антон Пулийски, председател на Асоциация „Обединено Дрон Общество

Избори 2021
Decorr