Начало България Почина дядо Добри – живият светец

Почина дядо Добри – живият светец

349

Днес, след кратко боледуване, е починал дядо Добри.

Живият светец, както го наричаха хората, е издъхнал по обед в Кремикавския манастир, където той беше отседнал последните години.

Утре тялото на дядо Добри ще бъде изложено за покление в църквана на родното му село Байлово. А погребението му ще е в четвъртък.

Дядо Добри навърши 103 г. през миналата 2017 г.  Роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 г. – време, в което България участва във Втората световна война.

При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух.

През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат „Светецът от Байлово“.

Добротата, скромността му, аскетският начин на живот и дълбоката щедрост се възприемат от мнозина като изключителен нравствен модел в съвременното ни общество.

Заради лишенията на които се подлагаше, силната вяра в доброто, чистите си и искрени действия, и надеждата, която даваше на отчаяните, възрастният старец бе изключително уважаван и почитан от хората.

Екипът на pernik24 изказва съболезнования за кончината на светия човек. Бог да го прости!

Сподели
Предишна статияБлизо 600 000 лева е субсидията за читалищата в Община Перник
Следваща статияЕто победителите от конкурса за селфи, направено по време на „Сурва 2018“