Начало България Правителството отпусна 20 милиона лева за изграждане и оборудване на модерни центрове...

Правителството отпусна 20 милиона лева за изграждане и оборудване на модерни центрове в училищата

43

Двадесет милиона лева отпусна правителство днес за националната програма, с която се изграждат и оборудват модерни центрове в училищата, които развиват иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката, съобщиха от пресслужбата на кабинета. „За втора поредна година предоставяме 20 милиона лева за националната програма. Средствата ще получат 113 държавни и общински училища“, е заявил премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание. За големите учебни заведения е предвидено максималното финансиране до 300 000 лева, а за по-малките – до 50 000 лева.
През 2020 г. 153 училища също получиха 20 милиона лева за изграждане и оборудване на такива иновативни учебни кабинети, се напомня в прессъобщението. „Миналата година стартирахме Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Постъпиха много добри проекти, разработени от училищата. STEM центровете са не просто оборудване – обзаведени и модернизирани кабинети. Те са и модел на учене, който стимулира в по-голяма степен подготовката по математика и природни науки“, е съобщил министърът на образованието Красимир Вълчев. Той е отбелязал, че благодарение на тези центрове децата са мотивирани в по-голяма степен да се ангажират с тези важни области на познанието. Образователният министър е информирал още, че по Плана за възстановяване и развитие на Европа е предвидено във всички над 2000 училища в страната да се изградят подобни модерни кабинети.
През януари тази година премиерът Бойко Борисов посети Основно училище „Христо Ботев“ в село Дъбница, община Гърмен, където се обучават 150 деца, се напомня в прессъобщението. Това е едно от училищата, което има одобрен проект по линия на националната програма и вече стартира изграждането на такъв център за природни науки.Източник: БТА